Jak vybrat ty správné barvy pro váš domov?

Jak vybrat ty správné barvy pro váš domov?

14.5.2021 - Ať už toužíte vybavit svůj nový domov nebo jen dodat šmrnc svému stávajícímu bydlení, barvy a jejich kombinace jsou významnou součástí každého interiéru a je důležité se nad nimi zamyslet. Mohou opticky zvětšit či zmenšit prostor, zúžit ho či rozšířit, a dokonce mohou i ovlivnit vaši náladu, pocitovou teplotu v místnosti nebo chuť k jídlu.

Jak začít s výběrem barev v interiéru?
Nejprve je dobré přemýšlet o vhodné kombinaci barev. Každý interiér totiž obsahuje položky, jejichž barva se nemění lehce a už vůbec ne často. Jsou to například podlahy, dveře nebo kuchyňská linka. Základní poučka je jednoduchá, pokud máte tmavé podlahy, vybírejte spíš světlejší nábytek a především stěny. Obecně se doporučuje ladit tyto stálé prvky interiéru do neutrálních barev, které se vám neomrzí a budou se hodit ke všemu. Ideální jsou tedy barvy jako je bílá, béžová nebo světle šedá.

Až budete mít hotovo, vyberte barvy pro větší kusy nábytku, jako jsou skříně, gauč nebo křesla. Pokud zvolíte výraznější kusy nábytku, odlehčete celkový dojem skleněným stolkem či jinými vzdušnými prvky. Doplňky volte jako poslední. Jsou třešničkou na dortu, která dodá vašemu domovu náležitý šmrnc, a přitom se dají jednoduše vyměnit.

Jak opticky pracovat s rozměry pokoje aneb světlá či tmavá, toť otázka. Fakt, že světlé barvy interiér opticky zvětšují a tmavé ho zase rozšiřují, je všeobecně známý. Pouhá velikost však nemusí být vaším jediným cílem.

Světlý interiér

Má některý z vašich pokojů tvar podlouhlé nudle? Potom kratší pohledovou stěnu vymalujte sytějším odstínem, čímž se místnost opticky zkrátí.

• Při výběru barev nezapomeňte také na množství slunečního světla a orientaci vzhledem ke světovým stranám. Je-li místnost přirozeně tmavší, používejte světlejší a jasnější barvy. Například světle žlutá či oranžová dodá místnosti iluzi světla a tím i většího prostoru. Pokud je však místnost přirozeně zalita světlem, a navíc v ní bývají vyšší teploty, těmto odstínům se vyvarujte. Mohli byste si připadat jako uprostřed sopečného kráteru.

• Je-li některá ze stěn vymalovaná křiklavější barvou nebo potažena výraznou tapetou, je dobré výsledný dojem odlehčit třeba bílým nebo krémovým nábytkem.

• Pamatujte také na to, že méně je někdy více a obzvláště v menších prostorech se vyvarujte kombinování víc než tří barev, ať už se rozhodnete o harmonické či kontrastní ladění.

Tmavý interiér

Příklady působení barev v interiéru na naši psychiku
V neposlední řadě zvažte i působení barev na emoce a psychiku. Některé barvy vás dokážou uklidnit, jiné zase podpořit pracovní nasazení. Mohou se tak stát skvělými pomocníky, pokud víte, jak je použít. Například oranžová barva podporuje kreativitu a aktivitu, zelená barva působí proti stresu a dodává pocit harmonie a žlutá udrží vaši mysl bystrou. Pokud se chcete dozvědět víc o tom, jak na nás působí různé barvy v interiéru, můžete si přečíst náš příští článek, který se přímo touto tematikou bude zabývat.

Zaujalo vás téma? Doporučujeme:

Zaujalo vás téma? Doporučujeme: Jak vyzrát na módu v oblasti bydlení





Proč spolupracovat s architektem Proč spolupracovat s architektem





Preference zájemců se mění. Roste zájem o byty s místností navíc Preference zájemců se mění. Roste zájem o byty s místností navíc






Okna na sever nebo na jih? Světové strany mohou výrazně ovlivnit cenu nemovitosti Okna na sever nebo na jih? Světové strany mohou výrazně ovlivnit cenu nemovitosti





Preference bydlení mladých se mění. Wi-Fi a počítač samozřejmostí Preference bydlení mladých se mění. Wi-Fi a počítač samozřejmostí



 

Kristýna Nešporová

odebírat zprávy