Nahlížení do katastru nemovitostí se zkomplikuje. Jen pro přihlášené nebo za peníze

Nahlížení do katastru nemovitostí se zkomplikuje. Jen pro přihlášené nebo za peníze

6.5.2021 - Potřebovali jste se někdy podívat do katastru nemovitostí a zjistit, zda s vaší nemovitostí nedisponuje podvodník, který falšuje vaši identitu? Uklidnit babičku, že chalupu stále vlastní? Podívat se, čí je pozemek s nepovolenou skládkou vedle vaší zahrady? Zjistit, kdo se nastěhoval do bytu vedle vás? Anebo zda po splacení hypotéky skutečně došlo k výmazu zástavního práva? Nyní stačilo jediné, usednout k počítači, tabletu či mobilnímu telefonu a informace si za pár minut zjistit. Situace se má ovšem změnit.

Český úřad zeměměřický a katastrální se rozhodl lidem přístup k veřejným údajům zkomplikovat. Pravděpodobně za tím stojí nápor firem, které data z katastrálního úřadu ve velkém stahují pro své komerční účely. Pro uživatele, kteří doposud náhled používali anonymně a bezplatně, sice i nadále zůstane možnost nahlížení k údajům včetně možnosti zjištění identifikace vlastníka prostřednictvím tzv. Portálu národního bodu pro identifikaci, avšak jen za určitých podmínek.

Přístup bude možné využít prostřednictvím datové schránky (pro ty, co ji mají), dále pak prostřednictvím bankovní identity, kterou již několik bank svým klientům nabízí (tudíž jen pro klienty těchto bank, kteří mají službu internetového bankovnictví), nebo pak pro držitele tzv. e-občanky, ale opět to platí jen pro ty, co ji vlastní. Přístup k údajům z katastrálního úřadu tedy veřejný zůstane, bude ovšem mnohem komplikovanější, a ne každý se k údajům z domova dostane.

Jako doposud si bude možné zřídit účet Dálkového přístupu do katastru nemovitostí, který je sice komfortní, ovšem konkrétní výpis bude, tak jako nyní, za poplatek. U nahlížení by ke změnám dojít nemělo.

Je škoda, že v době pandemie, propagace digitálních technologií a dálkových přístupů bude muset část obyvatel opět fyzicky chodit na katastrální úřad, aby si požadované informace mohli zjistit.

Obyvatelé i firmy přitom mají doporučeno využívat, v co nejvyšší možné míře, bezkontaktní způsob vyřizování administrativních záležitostí
Na toto doporučení reagovaly například banky, které upustily od předkládání papírových výpisů a začaly zasílat výpisy elektronicky. Lidé si naopak zvykli vyhledávat údaje o nemovitostech z pohodlí svého domova. I proto je uvedené rozhodnutí katastrálního úřadu překvapivé. Slogan Ministerstva průmyslu a obchodu: "Czech republic: The Country For The Future" dostane poněkud jiný rozměr.

Český úřad zeměměřický a katastrální změny odůvodňuje extrémním nárůstem počtu přístupů a tím pádem nadměrným zatěžováním systému a následným obchodováním s daty. Ovšem, možná by jen stačilo "odfiltrovat" programy, které si stahují neoprávněně data z katastru nemovitostí, než komplikovat život všem ostatním.

Zaujalo vás téma? Doporučujeme:

Kde a jak získat informace o nemovitosti Kde a jak získat informace o nemovitosti






Seznam zapomenutých nemovitostí. Kde zjistíte, jestli náhodou nevlastníte pozemek, o kterém nevíte? Seznam zapomenutých nemovitostí. Kde zjistíte, jestli náhodou nevlastníte pozemek, o kterém nevíte?





Jak podat návrh na vklad v době omezení volného pohybu lidí Jak podat návrh na vklad v době omezení volného pohybu lidí





Vklad do katastru nemovitostí - jak probíhá, na co nezapomenout Vklad do katastru nemovitostí - jak probíhá, na co nezapomenout






Víte, co vlastníte? Při převodu je třeba mít jasno Víte, co vlastníte? Při převodu je třeba mít jasno



 

JUDr. Radka Locher

odebírat zprávy