Hypoteční úrokové dno je definitivně za námi

Hypoteční úrokové dno je definitivně za námi

5.5.2021 - Sazby hypoték v dubnu dál rostly. Své sazby zvýšila Fio banka, Komerční banka, Creditas, Oberbank a v závěru měsíce Sberbank. Průměrná nabídková úroková sazba hypoték do 70 % LTV měřená indexem GOFI 70 vzrostla v dubnu meziměsíčně o 6 setin procentního bodu na 2,15 %. V porovnání s loňským dubnem jsou nyní sazby hypoték sice stále ještě o 28 bazických bodů nižší, nicméně rozdíl se rychle zkracuje.

Hypotéky mezi 80 % - 90 % LTV navzdory tomu, že ČNB jejich poskytování už nijak nereguluje, jsou i nadále o zhruba půl procentní bod dražší. Průměrná nabídková sazba hypoték s LTV do 90 % (měřeno indexem GOFI 90) v dubnu vzrostla meziměsíčně o 6 setin procentního bodu na 2,70 %. Meziročním srovnání jsou hypotéky do 90 % LTV o půl procentní bod levnější. Loni v dubnu je banky nabízely v průměru se sazbou 3,20 %. 

Kromě nabídkových sazeb monitorujeme skrze index Gofireal také sazby aktuálně sjednávaných hypoték. V dubnu index Gofireal meziměsíčně vzrostl o 9 bazických bodů a aktuálně dosahuje hodnoty 2,16 %. Na základě vývoje indexu Gofireal očekáváme, že dojde i k postupnému růstu Fincentrum Hypoindexu.

"I když sazby hypoték rostou stále ještě je při dobré bonitě možné získat hypotéku se sazbou pod 2 procenty. Úrokové sazby námi sjednávaných hypoték se v případě bezproblémové bonity klienta, LTV do 80 % a typicky 5leté fixaci aktuálně začínají na 1,89 % - 1,99 %. Bohužel 10leté a delší fixace už jsou nyní ovšem znatelně dražší," říká Libor Vojta Ostatek, ředitel makléřské společnosti Golem Finance, která se specializuje na poradenství v oblasti financování bydlení.

Měsíční vývoj nabídkových a realizačních sazeb hypoték

Růst sazeb pokračuje i v květnu
V pondělí 3. května oznámily zvýšení sazeb hned 4 významní poskytovatelé hypoték: Česká spořitelna a skupina ČSOB, kam patří i Hypoteční banka a mBank. Reakce ostatních bank na sebe nejspíš nenechá dlouho čekat. Bude mít toto zdražení spíše tlumící efekt, nebo naopak obavy z rostoucích sazeb vystřelí počty sjednávaných hypoték o další úroveň nahoru?

"Poptávka je i nadále extrémně silná a objemy s velkou pravděpodobností budou v dubnu i květnu opět nad 30 miliardami Kč a v počtu sjednaných hypoték se budeme držet nad 10 000 ks. Nicméně oproti březnu to bude nejspíš o něco méně. Březnový objem 44,7 mld. Kč byl výsledek absolutně mimo dosavadní měřítka," říká Libor V. Ostatek z Golem Finance. 

Zaujalo vás téma? Doporučujeme:

Zaujalo vás téma? Doporučujeme: Hypoteční horečka vrcholí. Banky poskytly o 95 procent více hypoték než před rokem





Rekordní únor. Hypotéky nadále trhají rekordy Rekordní únor. Hypotéky nadále trhají rekordy





Ceny bytů stoupají po spirále vzhůru. Index dostupnosti bydlení dosáhl nového maxima Ceny bytů stoupají po spirále vzhůru. Index dostupnosti bydlení dosáhl nového maxima





Kolik vám nyní banky půjčí na hypotéku? Kolik vám nyní banky půjčí na hypotéku?





V čem bude realitní rok 2021 jiný než rok 2020? V čem bude realitní rok 2021 jiný než rok 2020?



 

Luboš Svačina

odebírat zprávy