Družstevní bydlení je opět na vzestupu. Jaké výhody přináší?

Družstevní bydlení je opět na vzestupu. Jaké výhody přináší?

29.4.2021 - Jednou z nejjednodušších možností, jak získat byt tehdy, když nedosáhnete na hypotéku, je pořídit si družstevní byt. Úvěr na jednotlivé byty si totiž u banky bere celé družstvo, ne jednotlivci – družstevníci. K získání družstevního bytu přitom stačí uhradit minimální splátku, respektive členský vklad. Ten se většinou pohybuje od 25 do 35 % celkové ceny bytu.

Například si vyberete byt 3+kk v blízkosti Brna, třeba v Loděnicích, za 2 250 000 Kč. Pokud si budete na tento byt brát hypotéku, banka vám zřejmě půjčí maximálně 80 % ceny a 20 % dodáte z vlastních zdrojů. Celkově si tedy budete muset zapůjčit 1 800 000 Kč od banky a 450 000 mít našetřeno či si půjčit jinde.

Jestliže by se jednalo o nový družstevní byt, bude stačit, když složíte 25 % z ceny bytu jako svůj družstevní podíl. To je 562 500 Kč. Není to o mnoho více, než co budete muset složit v případě osobního vlastnictví. Rozdíl je v tom, že dále vás nebude zatěžovat žádná hypotéka. Budete družstvu platit nájem, v němž bude zahrnuta tzv. anuita – tj. podíl na splácení půjčky, kterou si družstvo jako právnická osoba vezme na výstavbu domu s bytovými jednotkami. Družstevní nájem i se službami a tvorbou záloh lze odhadnout na cca 11 500 Kč. Měsíční splátka hypotéky bude sice nižší (při úroku 1,99 % budete měsíčně po dobu 25 let splácet 7 621 Kč), k tomu je třeba připočíst náklady na byt – tj. příspěvky do fondu oprav a příslušné služby. Měsíční náklady tak mohou být zhruba shodné.

Pro koho je družstevní bydlení výhodné
Pro všechny, kteří nedosáhnout na hypoteční úvěr. Například tím, že mají nízké příjmy. Standardně to bývají OSVČ, kteří si sice vydělají dost, aby hypotéku spláceli, ale jejich čistý zisk po odečtení všech odčitatelných položek a nákladů není dostatečný pro poskytnutí hypotéky. Také to mohou být mladé rodiny, které počítají s narozením dětí. Když bude jeden z rodičů na rodičovské dovolené, druhý příjem nemusí být dostatečný nejen pro poskytnutí hypotéky, ale také pro její splácení. Hodí se i pro ty, kteří v minulosti zhřešili nějakou pozdní platbou a ocitli se v registru dlužníků. 

V každém případě odpadá dokládání příjmů, a také zajištění dokumentů ke kupovanému bytu, jeho odhad a další jednání s bankou o fixaci, nutnosti uzavřít životní pojištění a podobně. Také náklady jsou menší. Není třeba hradit poplatky za odhad nemovitosti, výpis z katastru, správu úvěrového účtu, případně další finanční služby.

Jak se tedy kupuje a splácí družstevní byt
Pokud si budete chtít "pořídit" družstevní byt, budete potřebovat pouze průkaz totožnosti. Máte-li zájem o byt, stanete se členem družstva. Většinou je třeba předtím podepsat rezervační smlouvu a uhradit rezervační poplatek na konkrétní byt. Ten se však následně odečte z výše členského podílu. 

Po vstupu do družstva uhradíte členský podíl. Zbývající část splácíte družstvu průměrně 20 - 25 let ve formě měsíčních nájmů. Po uhrazení celé sumy ceny bytu si byt můžete převést do osobního vlastnictví, pokud je tato možnost uvedena ve stanovách družstva. Ale pozor, převody družstevních bytů do osobního vlastnictví již nejsou povinností družstva.

Nicméně družstevní byt, respektive členský podíl v družstvu, je předmětem dědického řízení, lze jej také kdykoli převést či darovat. Takže o svůj majetek nemůžete přijít, pokud budete plnit povinnosti člena družstva. Což je především řádné splácení.

Nové družstevní byty, které nabízejí stávající bytová družstva, se atraktivitou vyrovnají jakýmkoli jiným developerským projektům. Lepší však může být kvalita stavby. Vždyť družstva se připravují na to, že budou nemovitost spravovat minimálně následujících 25 let. Proto si kvalitu řádně pohlídají. Na rozdíl od některých developerů, u nichž musí vlastníci po předání bytů řešit složité reklamace vad a nedodělků.

Zaujalo vás téma? Doporučujeme:

Úpravy družstevního bytu konzultujte ještě před jeho koupí Úpravy družstevního bytu konzultujte ještě před jeho koupí





Na co si dát pozor při prodeji nebo koupi družstevního bytu Na co si dát pozor při prodeji nebo koupi družstevního bytu





Vyloučením z bytového družstva zaniká právo nájmu k bytu Vyloučením z bytového družstva zaniká právo nájmu k bytu





Je možné získat hypotéku na družstevní byt? Je možné získat hypotéku na družstevní byt?





Jaké výhody a nevýhody přináší bydlení v družstevním bytě? Jaké výhody a nevýhody přináší bydlení v družstevním bytě?



 

Jindra Svitáková

odebírat zprávy