Elektromobily mění požadavky na standardy bydlení

Elektromobily mění požadavky na standardy bydlení

15.4.2021 - Elektromobilita zaznamenává nástup i v Česku. Jen prodej elektromobilů vzrostl za prvních devět měsíců roku 2020 meziročně téměř čtyřikrát. Nemluvě o stále přibývajících elektrokolech a dalších vozítkách podobného druhu. Brzy tak bude mezi běžné požadavky na bydlení patřit i možnost dobití elektrického vozidla. Jiné je to u rodinných domů, složitější u domů bytových.

Odhaduje, se, že zhruba za deset let bude každé dvanácté auto v Česku na elektropohon. Nabíjecí stanice sice vznikají na parkovištích kancelářských budov, v garážích obchodních center a v podobných komerčních prostorách. Nicméně nejjednodušším řešením je nabít si elektromobil doma. Proto se stále častěji začínají správci bytových domů setkávat s otázkou, zda to je v garáži bytového domu možné.

Dvě možnosti nabíjení
Elektromobil lze nabít použitím standardní 230 V zásuvky. Během takového nabíjení využívají elektromobily své vlastní nabíječky, které střídavý proud ze zásuvky transformují na stejnosměrný. Nabíjení tohoto typu je však pomalé, dojezd elektromobilu se během hodiny zvýší zhruba o 14 km. Pro bytové domy by takové řešení vůbec nepřicházelo v úvahu.

Další možností je využití vícefázové 16 A zásuvky. Tu má většina rodinných domů. Tímto způsobem se elektromobil nabije za hodinu asi o 55 km. Pokročilým řešením je využití tzv. wallboxu... Kompletní článek naleznete v aktuálním vydání realitního magazínu REALITYČECHY, který si můžete nyní BEZPLATNĚ STÁHNOUT

REALITYČECHY 2021 04

Jindra Svitáková

odebírat zprávy