Jak si vybrat typový projekt rodinného domu

Jak si vybrat typový projekt rodinného domu

26.2.2021 - Typové projekty domů jsou oblíbené a je možno vybírat ze široké škály návrhů. Jsou samozřejmě také levnější, než projekty individuální. Ovšem – co udělat dříve? Vybrat si projekt a podle něj pozemek nebo opačně? Je to podobné pravěkému sporu, zda bylo dříve vejce, nebo slepice.

Vybrat si vhodný projekt není tak jednoduché, jak se zdá. Jestliže vlastníte stavební pozemek, musíte vybírat projekt rodinného domu také s ohledem na jeho polohu a tvar. Ale jestliže pozemek nemáte, bude vhodnější vybrat si nejprve projekt, který bude vyhovovat vašemu životnímu stylu. A teprve poté hledat pozemek. Ovšem nakonec i tento způsob nemusí být vždy úspěšný. Protože pokud hledáte pozemek ke stavbě rodinného domu v určité lokalitě, nemusíte najít ten nejvhodnější. A tak nakonec budete muset stejně své představy či vybraný projekt přizpůsobit. 

Typový projekt je samozřejmě levnější, než projekt individuální. Firma, která ho nabízí, počítá, že ho prodá vícekrát, a tím se mu náklady vložené do zpracování projektu vrátí. Je však třeba počítat, že jakákoli úprava typového projektu bude stát nemalé peníze.

Co je důležité při výběru pozemku
Již při výběru pozemku dbejte zejména na následující parametry. Důležitá je šířka a délka stavební parcely. Vezměte v úvahu, že podle stavebního zákona musí být stavba umístěna minimálně 2 metry od hranic pozemku.

Pokud je vybraný projekt například přízemní, bude zabírat větší plochu pozemku, než kdyby byly některé místnosti umístěny v patře. Umístění stavby od hranic pozemku se vztahuje i na další stavby, jako jsou kůlny nebo garáže. I s nimi je třeba počítat, pokud nejsou součástí vybraného projektu.

Důležitá je orientace ke světovým stranám a neméně významný je charakter pozemku. Zda je rovinatý nebo bude domek umístěn ve svahu. Zda je nebo bude pozemek obklopen jinými stavbami, nebo je ve volné přírodě s výhledem do kraje na jedné straně a lesem na druhé.

Důležitý je nejen tvar domu, ale především jeho užití
Při výběru projektu rodinného domu by si měla celá rodina sednout a přemýšlet, co od nového domova očekává. A položit si základní otázky. Kolik bude v domě bydlet osob? Jaké jsou jejich zájmy? Stačí členům rodiny pro jejich koníčky a povolání pracovní stůl nebo potřebují speciální prostory? Která místnost v současném domě či bytě je nejoblíbenějším místem setkávání?

Z toho vám vyplyne mnoho faktů. Pokud se rádi setkáváte v kuchyni, zvolíte spíše kuchyni propojenou s obývacím prostorem. Pokud chcete mít klid na sledování televize nebo hraní her v obýváku, vyberte si projekt, v němž bude kuchyně v samostatné místnosti, aby vás nerušily zvuky kuchyňských přístrojů.

Soukromí pro každého, zázemí pro koníčky, prostor pro práci
Dnes je běžné, že i několik členů domácnosti pracuje doma. Proto jedna pracovna málokdy stačí. Myslete na svou profesi a na to, zda budete doma pracovat stále nebo jen občas. Někdy se z koníčka vyklube práce na plný úvazek. Zvažte požadavky na prostor pro své koníčky. Samostatná dílna pro kutily, zkušebna pro hudebníky, zimní zahrada pro pěstitele květin, venkovní kuchyně pro milovníky grilování, herna nebo tělocvična.

Důležitý je také počet ložnic, aby měl každý své potřebné soukromí. Bude vám stačit jedna koupelna? Je lepší myslet včas na dobu, kdy budou například děti dospívat. I v případě, že k vám často jezdí návštěvy, vyplatí se zřídit pokoj pro hosty, který bude mít vlastní příslušenství, než rozestýlat gauč v obýváku a dělit se o soukromí jediné koupelny.

Nezapomeňte na dostatek odkládacích a hospodářských prostor, jako jsou šatny, komory, sušárna, prádelna či sklad. A v poslední řadě vezměte v úvahu stávající nebo plánovanou okolní zástavbu. A podle toho volte tvar domu.

Pamatujte, že parcelu, okolí, sousední zástavbu a sousedy dle vašich představ změnit nepůjde. Proto výběru pozemku věnujte minimálně stejnou, ale spíše větší pozornost, než výběru projektu rodinného domu. 

Zaujalo vás téma? Doporučujeme:

Proč je dobré získat kvalifikovaný souhlas souseda se stavbouProč je dobré získat kvalifikovaný souhlas souseda se stavbou





Kupujete stavební pozemek? Prověřte si, zda je opravdu stavebníKupujete stavební pozemek? Prověřte si, zda je opravdu stavební





Jakou vybrat ideální velikost pozemku pro stavbu rodinného domuJakou vybrat ideální velikost pozemku pro stavbu rodinného domu





Neudělejte chybu hned na začátku a pečlivě prostudujte územní plánNeudělejte chybu. hned na začátku a pečlivě prostudujte územní plán






Jak postupovat při koupi stavebního pozemkuJak postupovat při koupi stavebního pozemku




 

Jindra Svitáková

odebírat zprávy