Průměrná výše hypotéky míří nad 3 miliony

Průměrná výše hypotéky míří nad 3 miliony

18.2.2021 - V lednu bylo podle dat serveru hypoindex.cz poskytnuto 8 380 hypotečních úvěrů (y/y + 29,1 %). Objem sjednaných hypoték vzrostl o 47,8 % na 24,942 mld. Kč, což je nový lednový rekord.

"Aktuální lednový výsledek dokazuje zborcení sezónního cyklu. V normálních letech patří leden a první čtvrtletí k nejslabším obdobím roku, letos je to úplně jinak. Z prvního měsíce rozhodně nelze odvozovat vývoj v celém roce, ale s velkou pravděpodobností lze říci, že letošní první čtvrtletí bude navzdory pokračující pandemii co do produkce hypoték jedním z nejobjemnějších," říká Libor Ostatek, ředitel makléřské společnosti Golem Finance.

Jedním z nejdůležitějších faktorů růstu objemu sjednávaných hypoték je růst průměrné výše hypotéky. Ta v lednu meziročně vzrostla o 375 000 Kč a aktuálně dosahuje na 2,976 mil. Kč. "Faktorů, které tlačí průměrnou výši hypotéky vzhůru je více, ale klíčovou roli z mého pohledu hraje růst cen pořizovaných nemovitostí," říká Libor Ostatek.

Vývoj průměrné výše hypotéky

Ceny nemovitostí rostou napříč kraji
Podle lednových dat portálu RealityČechy.cz vzrostla průměrná nabídková cena bytů o 14,7 % na 3,92 milionu korun. V korunovém vyjádření činí tento meziroční nárůst 502 000 Kč. Cenový růst v tuto chvíli táhnou především kraje Liberecký, Jihočeský, Královéhradecký, Zlínský a Vysočina. Naopak v Praze a Brně, resp. Jihomoravském kraji ceny rostly jen v řádu jednotek procent, jak ilustruje přiložený graf. 

Ceny bytu kraje

Trend růstu cen nemovitostí v Libereckém, Jihočeském Moravskoslezském a Královéhradeckém kraji rozhodně není pouze otázkou ledna. Růst cen zde byl zřejmý již v druhé polovině loňského roku. Příčinu tohoto růstu spatřujeme ve větším zájmu o nemovitosti na českých horách – Krkonoších, Beskydech, Jizerských horách nebo na Šumavě, které vlastníkům slouží k přechodnému bydlení nebo rekreaci.  

Růst cen českých nemovitostí potvrzují i data HB Indexu, které monitorují kromě cen bytů i ceny pozemků a rodinných domů. Z těchto 3 skupin podle dat HB indexu rostly ve 4. kvartálu nejrychleji ceny pozemků (13,3 %), jen o něco pomaleji rostly ceny bytů (12,9 %). V případě rodinných domů meziroční nárůst činil 9,9 %.

Zaujalo vás téma? Doporučujeme:

Máme se připravit na růst cen hypoték?Máme se připravit na růst cen hypoték?





V čem bude realitní rok 2021 jiný než rok 2020?V čem bude realitní rok 2021 jiný než rok 2020?





Spořitelny půjčily v roce 2020 na bydlení 70 miliard. Hypotéky míří za rekordemSpořitelny půjčily v roce 2020 na bydlení 70 miliard. Hypotéky míří za rekordem





Hypotéky lámou další rekordy. Jak to bude dál?Hypotéky lámou další rekordy. Jak to bude dál?





Kolik vám nyní banky půjčí na hypotéku?Kolik vám nyní banky půjčí na hypotéku?



 

Luboš Svačina

odebírat zprávy