Máme se připravit na růst cen hypoték?

Máme se připravit na růst cen hypoték?

11.2.2021 - Nabídkové sazby hypoték v lednu mírně povyrostly. Zvýšení sazeb oznámila v lednu UniCredit Bank, jejíž sazby vzrostly napříč nabídkou účelových hypoték o 0,1 p.b. Následně se přidala i Moneta Money Bank, která zvýšila sazby o 0,2 p.b. Zvýšení se však týkalo pouze hypoték se 7 a 10letou fixací.

Průměrná nabídková úroková sazba hypoték lednu stagnovala na 1,98 %. "V praxi však naši hypoteční experti nyní zpracovávají hypotéky nejčastěji v rozmezí od 1,79 – 1,99 %, což samozřejmě platí pro hypotéky poskytované na maximálně 80 % hodnoty nemovitosti. Pro hypotéky 80+ průměr nabídkových sazeb je o 0,48 p.b. vyšší a činí 2,46 %," říká Libor V. Ostatek, ředitel makléřské společnosti Golem Finance.

Budou nyní sazby růst nebo klesat?
Jedním z nejdůležitějších faktorů ovlivňujících cenu hypoték je cena peněz na mezibankovním trhu. Rozdíl mezi cenou zdrojů a úrokovou sazbou hypoték tvoří – velmi zjednodušeně – riziková a zisková marže bank.

V souvislosti s příchodem jarní vlny koronaviru došlo k výraznému poklesu ceny peněz. Banky se však jistily zvýšenými rizikovými maržemi, takže sazby hypoték na tento pokles reagovaly až s určitým zpožděním a tempo poklesu nebylo zdaleka tak markantní.

V posledních měsících loňského roku však došlo na mezibankovním trhu k obratu a… Kompletní článek naleznete v aktuálním vydání realitního magazínu REALITYČECHY, který si můžete nyní BEZPLATNĚ STÁHNOUT.

realitycechy 2021/02

















































 

Luboš Svačina

odebírat zprávy