Co očekávat na poli hypoték v roce 2021? Mírný růst cen nemovitostí i úrokových sazeb

Co očekávat na poli hypoték v roce 2021? Mírný růst cen nemovitostí i úrokových sazeb

9.2.2021 - Poptávka po hypotékách v roce 2020 byla obrovská, svůj podíl na tom měly hlavně velmi nízké úrokové sazby hypoték. Ty se u některých bank dostaly na historické minimum. Letos tomu ale bude jinak, připravit se musíme jak na růst cen nemovitostí, tak úrokových sazeb hypoték.

Tisková zpráva

Už je to víc než rok, co naše životy začala ovlivňovat koronavirová pandemie, po jejímž propuknutí mnozí zájemci o vlastní bydlení očekávali pokles cen nemovitostí. Ten ale nepřišel, jejich ceny dál stoupaly vzhůru. Na zájem o hypoteční úvěry to ale nemělo vliv, což dokládají i následující slova Veroniky Hegrové z online srovnávače hypoték hyponamiru.cz.

"Vysokou poptávku po nemovitostech udržovaly především velmi nízké úrokové sazby hypoték. Některé banky se dostaly se sazbami i pod 1,5 procenta ročně. Loňské objemy sjednaných hypoték byly rekordní, k udržení poptávky po nemovitostech nepochybně přispělo také zrušení čtyřprocentní daně z nabytí nemovitých věcí."

Ceny nemovitostí budou dál růst, zájemců o hypotéku ale ubude
Dostupnost vlastního bydlení je každý rok horší a horší. V polovině loňského roku byly nemovitosti nadhodnocené o 15 až 20 %, přesto o ně byl velký zájem. 

Mezi ty nejvyhledávanější patřily a stále patří rekreační nemovitosti v okolí velkých měst a atraktivních turistických lokalit, velký zájem je i o zahrady. Poptávka převažuje nabídku, to tlačí ceny vzhůru. Dalším důvodem pro růst cen nemovitostí je i pomalá výstavba, zdražující se postupy, rostoucí ceny materiálu i prací.

Na hypotéku dosáhne méně žadatelů
Právě vysoká cena nemovitostí se stane stále častěji tou největší překážkou na cestě za vlastním bydlením. V důsledku pandemie mnoho lidí přišlo o zaměstnání, banky začaly přísněji hodnotit bonitu žadatele. Zajímají se jak o výši příjmu, tak o jeho udržitelnost. Vznikl bankovní seznam znevýhodněných profesí, který se s prodlužujícím lockdownem může rozšířit.

Dalším problémem je odhadní cena nemovitosti. Ekonomická nejistota spolu s hrozbou rostoucího počtu nesplacených hypoték přinutila banky k obezřetnosti, nemovitosti odhadují na nižší částky a půjčují méně. Největší rozdíly mezi kupní a odhadní cenou se objevují u nemovitostí v méně vyhledávaných lokalitách a nemovitostí ve špatném stavu. 

Mírně porostou i úrokové sazby
V letošním roce se nedá očekávat, že bychom ten loňský, rekordní překonali. Úrokové sazby začnou postupně růst, zejména z důvodů vyšší rizikovosti žadatelů o úvěr. Vlastní bydlení se tak zase o něco prodraží.

Dokládají to i slova Veroniky Hegrové: "Sazby hypoték dosedly na pomyslné dno již v posledním čtvrtletí loňského roku. V roce 2021 se větší rizikovost klientů a oslabená ekonomika promítne do úrokových sazeb, které budou pozvolna růst. V prvním pololetí se budou úrokové sazby hypoték pohybovat nejspíše v rozmezí dvou až tří procent."

Víte, že výši úrokových sazeb hypotečních úvěrů ovlivňuje hned několik faktorů jako výše základních sazeb v ekonomice, vývoj ceny peněž na mezibankovním trhu, vývoj české ekonomiky a nastavení úrokových marží bank?


Zaujalo vás téma? Doporučujeme:

Zaujalo vás téma? Doporučujeme:Kupujete dům k rekonstrukci na hypotéku? Připravte si více peněz z vlastních úspor





V čem bude realitní rok 2021 jiný než rok 2020?V čem bude realitní rok 2021 jiný než rok 2020?





Nemovitostí na prodej je nedostatek. Koupit za rozumnou cenu je stále těžšíNemovitostí na prodej je nedostatek. Koupit za rozumnou cenu je stále těžší


 



Růst cen bytů v roce 2020 zrychlil. Tempo bylo nejvyšší za posledních 10 letRůst cen bytů v roce 2020 zrychlil. Tempo bylo nejvyšší za posledních 10 let





Zaujalo vás téma? Doporučujeme:Vyplatí se dlouhodobé vlastnictví nemovitosti?



 

 

odebírat zprávy