Individuální pronajímatelé mají naději získat dotaci. Pronajímatelé bytů na ni zřejmě nedosáhnou

Individuální pronajímatelé mají naději získat dotaci. Pronajímatelé bytů na ni zřejmě nedosáhnou

25.1.2021 - Vláda schválila 18. ledna 2021 rámcové podmínky pro Program Covid Ubytování II. a vyčlenila na ni až 4 mld. Kč. Na rozdíl od loňského programu s číslem I. se nově bude podpora vztahovat i na tzv. Individuální ubytovací zařízení.

Covid ubytování bude mít nově dva dotační tituly, a to pro Hromadná ubytovací zařízení, např. hotely, a Individuální ubytovací zařízení jako jsou poskytovatelé ubytování v soukromí, penziony, apartmány, pokoje a rekreační objekty sloužící k přechodnému ubytování turistů.

Dle dosud uveřejněných informací nebude dotaci možné využít pro ubytovací služby v bytech v bytovém domě, tedy pro tzv. Airnb či jiné platformy. Vlastníkům těchto bytových jednotek tedy nezbyde než byty pronajmout na trhu nájemních bytů. Pokud tak již neudělali. Dle našich informací je zájem o pronájem v dobrých lokalitách stále velký. Otázkou ovšem zůstává, jestli se dlouhodobé nájemné vlastníkům vyplatí. Krátkodobé pronájmy, zejména v Praze, byly ekonomiky zajímavější.

"Individuální ubytovací zařízení (tj. ubytování v soukromí, malé penziony, apartmány, pokoje, rekreační objekty sloužící k přechodnému ubytování turistů) dotváří celkovou nabídku ubytovacích služeb a mají zpravidla vlastní specifické cílové skupiny, ať už individuální turisty v různých a kvalitativních kategoriích, tak i školní zájezdy (rekreační areály, chalupy na horách) aj. Oprávněným žadatelem však nebude ten podnikatel, který k provozování ubytovací služby využívá byt v bytovém domě," upřesnil tiskový mluvčí Ministerstva pro místní rozvoj.

Výše dotace je stanovena 200 Kč za pokoj/den, a to až za 78 dnů v rozmezí od 22. října 2020 do 22. leden 2021 bez započtení období, po které nebyl nouzový stav (3. 12. do 17. 12. 2020). Pokud příjemce podpory zahájil poskytování ubytování po 31. 12. 2019, bude výše podpory 100 Kč/den.

Konkrétní formuláře žádostí o dotaci s detailními podmínkami pro dotaci budou uveřejněny na stránkách MMR. Výzva pro Hromadná ubytovací zařízení bude vyhlášena 25. 1. 2021, pro Individuální ubytovací zařízení 1. 2. 2021. 

Vláda prodloužila lhůtu pro podání přiznání k dani z nemovitostiZaujalo vás téma? Doporučujeme:
Vláda prodloužila lhůtu pro podání přiznání k dani z nemovitosti




Je výhodnější pronajímat zařízený nebo nezařízený byt?Zaujalo vás téma? Doporučujeme:
Je výhodnější pronajímat zařízený nebo nezařízený byt?




Pandemie nastolila nové priority v bydlení a správě bytových domůZaujalo vás téma? Doporučujeme:
Pandemie nastolila nové priority v bydlení a správě bytových domů




Daňový balíček zvýší daň občanům s vysokými příjmy z pronájmu nemovitostíZaujalo vás téma? Doporučujeme:
Daňový balíček zvýší daň občanům s vysokými příjmy z pronájmu nemovitostí




Co vše může ovlivnit čistý výnos nemovitostiZaujalo vás téma? Doporučujeme:
Co vše může ovlivnit čistý výnos nemovitosti


 

JUDr. Radka Locher

odebírat zprávy