Dosedly hypotéky na úrokové dno?

Dosedly hypotéky na úrokové dno?

11.1.2021 - Navzdory růstu ceny peněz, ke kterému došlo v listopadu a prosinci loňského roku, většina bank zachovala status quo. Hypoteční sazby v závěru roku banky neměnily a bez větších změn tedy zůstaly i naše indexy GOFI, které mapují průměrnou nabídkovou sazbu hypoték. To se však nyní může změnit.

Nabídkové sazby hypoték na přelomu roku stagnují těsně pod 2 procenty. Průměrná nabídková sazba hypoték s LTV do 70 % měřená indexem GOFI 70 vzrostla v prosinci z listopadových 1,97 % na 1,98 %. Podobné je to i v případě dalších indexů GOFI mapujících hypotéky do 80, 85 a 90 % LTV, kde meziměsíční rozdíl rovněž nepřesáhl 1 setinu procentního bodu. Hypotéky s LTV nad 80 % hodnoty nemovitosti nyní banky nabízejí se sazbou 2,49 %.

Budou nyní sazby růst nebo klesat?
Jedním z nejdůležitějších faktorů ovlivňujících cenu hypoték je cena peněz na mezibankovním trhu, jak ilustruje následující graf, který zachycuje vzájemný vztah mezi vývojem sazeb ČNB, cenou peněz reprezentovanou 5letým swapem a sazbami hypoték.

Vztahy mezi urokovymi sazbami

Cena zdrojů v posledních dvou měsících výrazně narostla. Hodnota 5letého swapu stoupla během listopadu a prosince o více než 0,5procentního bodu. A i když nyní došlo k mírné korekci směrem dolů, trendová křivka je zřetelně rostoucí a tento trend by měly dříve nebo později následovat i hypotéky.

Hypoteční trh je však velice konkurenční a o cenách do jisté míry budou rozhodovat i zákazníci. Pokud bude zájem o hypotéky stejně velký jako loni, banky nejspíše postupem času promítnou nárůst ceny zdrojů do cen hypoték a ty začnou zdražovat.

Pokud se však poptávka propadne, soupeření o nové klienty se přiostří a zvyšování sazeb bude pro banky mnohem těžší, takže ceny hypoték mohou ještě nějakou dobu stagnovat. "V tuto chvíli je však s ohledem na vývoj ceny zdrojů určitě lepší počítat spíše s růstem úrokových sazeb," uzavírá Libor Vojta Ostatek, ředitel Golem Finance, která se specializuje na poradenství v oblasti financování bydlení. 

Vyvoj urokovych sazeb hypotek

Sazby hypoték již neklesají. Začnou opět růst?Zaujalo vás téma? Doporučujeme:
Sazby hypoték již neklesají. Začnou opět růst?




Hypotéky lámou další rekordy. Jak to bude dál?Zaujalo vás téma? Doporučujeme:
Hypotéky lámou další rekordy. Jak to bude dál?




Sazby hypoték nekompromisně míří pod 2 procenta. Kde se zastaví?Zaujalo vás téma? Doporučujeme:
Sazby hypoték nekompromisně míří pod 2 procenta. Kde se zastaví?




Kolik vám nyní banky půjčí na hypotéku?Zaujalo vás téma? Doporučujeme:
Kolik vám nyní banky půjčí na hypotéku?




Hypotéky budou dostupnější. ČNB zmírnila limityZaujalo vás téma? Doporučujeme:
Hypotéky budou dostupnější. ČNB zmírnila limity


 

Luboš Svačina

odebírat zprávy