Daňový balíček zvýší daň občanům s vysokými příjmy z pronájmu nemovitostí

Daňový balíček zvýší daň občanům s vysokými příjmy z pronájmu nemovitostí

24.11.2020 - Poslanecká sněmovna schválila 19. 11. 2020 tzv. daňový balíček. V diskusi o změnách, které mají přinést občanům vyšší příjmy, zapadl dopad na občany, kteří mají zásadní příjmy z nájmů. Návrh zákona schválený sněmovnou totiž ruší tzv. superhrubou mzdu a solidární daňovou přirážku. Současně však zavádí sjednocení způsobu zdanění včetně nové 23% sazby pro nadprůměrné příjmy.

Od příštího roku by měla být sazba daně z příjmů 15 %, u zaměstnanců počítaná nově z hrubé mzdy, čímž u nich dojde k zvýšení čistého příjmu. Zrušenou solidární přirážku, která dosud byla ve výši 7 %, má nahradit nová sazba 23% daně, která se uplatní u příjmů (resp. součtu základů daně) převyšujících 4násobek průměrné mzdy, aktuálně cca. 141 000 Kč za měsíc.

Tato sazba se uplatní u příjmů ze závislé činnosti, příjmů fyzický osob ze samostatné činnosti, ale také u příjmů z nájmu movitých či nemovitých věcí. Příjmy z nájmu daněné dle § 9 zákona o daních z příjmů, byly dosud zdaněny 15% sazbou daně a nevztahovala se na ně nyní rušená 7% solidární přirážka. Nově budou z hlediska sazby daněny jako ostatní příjmy a dosavadní výhoda se zruší.

Daňové změny by se ale netýkaly těch, kteří si pořídili jeden či dva byty za účelem následného pronájmu a jejich celkové příjmy nepřevýší stanovený limit. Důležitá je totiž výše zmíněná hranice 4násobku průměrné čisté mzdy. Zvýšení daně z 15 na 23 % by se tedy týkalo pouze těch, kteří budou mít součet příjmů, a to včetně těch z pronájmů nemovitosti, vyšší než cca. 141 000 Kč za měsíc. To, co získají nad limit, bude podléhat 23 % zdanění. Příjmy z pronájmu bude i do budoucna možné snížit o daňově uznatelné výdaje či paušál.

Zákon nyní míří do Senátu, kde můžeme očekávat, že bude vrácen Sněmovně s pozměňovacími návrhy. Zákon tak, jak jej schválila Sněmovna, má několik sporných bodů a kritici poukazují zejména na neúměrné zatížení státního rozpočtu a obcí. Zákon také neobsahuje v důvodové zprávě uvedenou dočasnou účinnost změn na dva roky. Proto je konečná podoba obsahu změn a termín schválení samotného zákona nejistý. Pokud se schválení stihne a prezident zákon podepíše do konce roku, měla by nová pravidla platit od 1. 1. 2021.

Co vše může ovlivnit čistý výnos nemovitostiZaujalo vás téma? Doporučujeme:
Co vše může ovlivnit čistý výnos nemovitosti




Co vše, kromě zrušení daně z nabytí nemovitosti, se ještě změní?Zaujalo vás téma? Doporučujeme:
Co vše, kromě zrušení daně z nabytí nemovitosti, se ještě změní?




Prezident podepsal zákon rušící daň z nabytí nemovitostiZaujalo vás téma? Doporučujeme:
Prezident podepsal zákon rušící daň z nabytí nemovitosti




Preference zájemců se mění. Roste zájem o byty s místností navícZaujalo vás téma? Doporučujeme:
Preference zájemců se mění. Roste zájem o byty s místností navíc





Finanční úřady začínají zpracovávat žádosti o vrácení uhrazené daně z nabytí nemovitostiZaujalo vás téma? Doporučujeme:
Finanční úřady začínají zpracovávat žádosti o vrácení uhrazené daně z nabytí nemovitosti


 

JUDr. Radka Locher

odebírat zprávy