Video prohlídky a 3D skenování nemovitostí se staly hitem

Video prohlídky a 3D skenování nemovitostí se staly hitem

5.11.2020 - V letošním roce jsme svědky významných změn nejen v oblasti zdravotnictví, ale také ekonomiky a obchodu s realitami. Pokud se stal někdo pomyslným vítězem tohoto roku, tak to byl internet. Práce z domů, zavřená nákupní centra, omezený přístup ke službám, to vše motivovalo statisíce lidí k usednutí k počítačům, tabletům a mobilním telefonům. Hlavním přístupem k informacím se stal internet. Současná pandemie měla výrazný vliv snad na všechna odvětví, trhu s nemovitostmi nevyjímaje.

Doba, kdy zájemci o nové bydlení obcházeli vývěsky s nabídkami nemovitostí realitních kanceláří je dávno pryč. Teď stačí, aby byli lidé on-line a ihned mají přehlednou nabídku nemovitostí k prodeji či pronájmu ve svých rukou. Velmi dobře si to uvědomují také realitní makléři. Pouhé nafocení nemovitosti mnohdy nemusí stačit. Stále vice profesionálů přistupuje k natáčení video prohlídek nebo 3D skenů nemovitostí. Počty inzerátů takto prezentovaných domů, bytů či komerčních prostor na realitních serverech stále rostou. A ti, kteří se rozhodli pro nový typ prezentace, většinou nelitují.

Video prohlídka vás sama provede nemovitostí. Virtuální 3D prohlídka vám umožní zvolení vlastní cesty, co vše si prohlédnete. Tzv. naskenování nemovitosti vytvoří nejen obsáhlou prohlídku, ale také 3D pohled na dispozice bytu či rodinného domu. Právě členění jednotlivých místností je jedním z hlavních důvodů, proč lidé stále preferují fyzické prohlídky.

I ty nejlépe pořízené fotografie vám pomohou jen stěží vytvořit si představu, jak na sebe jednotlivé místnosti navazují. Při naskenování nemovitosti ale automaticky dochází také k vytvoření 3D modelu. Každý si tak může prohlédnout jaké má daná nemovitost dispozice.

Největší koncentrace video a 3D prohlídek nemovitostí je na realitních serverech. Rostoucí počet takto prezentovaných nemovitostí potvrzuje také Michal Pich, provozovatel realitních serverů realityčechy.cz a realitymorava.cz. "S virtuálními prohlídkami jsme začali již v roce 2011, kdy nás oslovila společnost Ender z České Lípy, která 3D prohlídky nemovitostí vytvářela. Následně přišly s tímto typem prezentací další firmy. Aktuálně máme na serveru více než 750 nemovitostí obsahující buď video nebo 3D scan nemovitosti. Každý měsíc se ale počet takto prezentovaných nemovitostí zvyšuje. Začátkem příštího roku odhadujeme překročení první tisícovky."

Čím více realitních kanceláří nebude spoléhat pouze na fotografie, ale využijí nové technologie, tím atraktivnější nabídku pro budoucí zájemce vytvoří. Jaroslav Vojta z Vojta reality si dokonce do své realitní kanceláře vlastní scanner pořídil. "Zvlažovali jsme delší dobu, jestli jít do vlastního scanneru nebo si nechat 3D prohlídky zpracovávat externí firmou. Nakonec jsme se rozhodli pro nákup vlastního zařízení a nelitujeme. Scanner máme kdykoliv po ruce a můžeme se de facto ihned vypravit za klientem a pomoci mu s profesionálním prodejem nebo pronájmem jeho nemovitost."

Stejné zkušenosti potvrzuje také Michal Nátěsta z Mina reality a dodává: "3D scanner využívám od loňského roku, hned co jsem si po pěti letech praxe otevřel vlastní realitní kancelář. Protože pracuji v Krkonoších a často se setkávám s dispozičně náročnými objekty, je pro mě 3D sken výborný prostředek, kterým dokážu zájemcům nemovitost ukázat v pohodlí domova. Tuto službu ovšem využívá minimum realitních kanceláří, takže je to také dobrá reklama a odraz mé práce.

Obdobnou cestou se vydal také David Vašíček z Alva real: "Nové možnosti prezentace nemovitostí pro nás znamenají hlavně časovou úsporu. Zájemce si téměř vše prohlédne z pohodlí svého domova. A pokud je po shlédnutí videa nebo 3D prohlídky o nemovitost zájem, domlouváme se na osobní prohlídce. Jsme tak při prodeji nemovitosti mnohem efektivnější."

Letošní rok je ojedinělý nejen pandemií, ale také enormním zájmem o nemovitosti téměř všech kategorií. Zrušení daně z nabytí nemovitosti či nízké úrokové sazby hypotečních úvěrů motivují stále více zájemců k pořízení vlastního bydlení. Video, popřípadě 3D prohlídky nemovitostí jsou právě v aktuálních dnech ideální možností, jak si jednotlivé nabídky realitních kanceláří projít z pohodlí svého domova

 


Virtuální prohlídka nemovitosti zvyšuje šanci na úspěšný prodejZaujalo vás téma? Doporučujeme:
Virtuální prohlídka nemovitosti zvyšuje šanci na úspěšný prodej




Virtuální prohlídky jako efektivní médium pro realitní činnostZaujalo vás téma? Doporučujeme:
Virtuální prohlídky jako efektivní médium pro realitní činnost




Virtuální prohlídky - budoucnost realitního prodejeZaujalo vás téma? Doporučujeme:
Virtuální prohlídky - budoucnost realitního prodeje





Výběr nového bydlení za pomoci virtuální realityZaujalo vás téma? Doporučujeme:
Výběr nového bydlení za pomoci virtuální reality




Virtuální prohlídka nemovitosti zvyšuje šanci na úspěšný prodejZaujalo vás téma? Doporučujeme:
Virtuální prohlídka nemovitosti zvyšuje šanci na úspěšný prodej



 

Lucie Mazáčová

odebírat zprávy