Sazby hypoték nekompromisně míří pod 2 procenta. Kde se zastaví?

Sazby hypoték nekompromisně míří pod 2 procenta. Kde se zastaví?

6.10.2020 - Nabídkové sazby v září dál klesaly. Své hypotéky zlevnila Equa Bank, Moneta a UniCredit Bank. Index GOFI70 mapující napříč všemi bankami průměrnou nabídkovou sazbu hypoték klesl ze srpnových 2,07 % na 2,04 %.

Úrokové sazby klesají již 8 měsíců v řadě. A pokles ještě nejspíš není u konce. "Cena zdrojů klesá a s tím se otvírá nový prostor pro snížení sazeb hypoték," říká Libor Ostatek, ředitel makléřské společnosti Golem Finance, která se specializuje na poradenství v oblasti financování bydlení. Vývoj ceny zdrojů, sazeb ČNB a úrokových sazeb hypoték za uplynulé 2 roky ilustruje níže zobrazený graf, kde cenu zdrojů reprezentuje vývoj 5letého swapu. 

Nejlevnější jsou nyní opět kratší peníze. V praxi to znamená, že největší prostor pro pokles se nyní vytvořil u hypoték s 1 nebo 3letou fixací, které však v současnosti tvoří jen jednotky procent celkové hypoteční produkce. "Trhu dominují 5, 7 a 10leté fixace a i u těchto variant úvěrů vidíme nyní značný prostor pro korekci úrokových sazeb. Ostatně k dnešnímu dni sazby snížila ČSOB s Hypoteční bankou, ale i Raiffeisenbank," říká Libor Ostatek. 

Sazby dnes snižuje ČSOB, Hypoteční banka i Raiffeisenbank
K dnešnímu dni rozhodla o snížení sazeb Československá obchodní banka (ČSOB) pod kterou patří i Hypoteční banka. Obě banky snižují nabídkovou sazbu pro 1, 3 a 5letou fixaci. Nabídka banky nyní v případě Jasné hypotéky ** s LTV do 80 % začíná na 1,99 % (1 a 3 letá fixace). V případě 5leté fixace sazba startuje na 2,09 %. 

V ČSOB i HB je nyní v platnosti zároveň akční nabídka, v rámci které banky nabízejí 30% slevu na pojistném při sjednání pojištění Náš domov od ČSOB Pojišťovny. Sleva je vždy na celou smlouvu a platí po celou dobu trvání pojištění. Akce platí do 30. 11. 2020. 

Snížení sazeb oznámila také Raiffeisenbank, jejíž nabídka aktuálně startuje na 2,05 %. Podmínkou je rovněž LTV maximálně 80 %, aktivní využívání běžného účtu v RB, sjednání pojištění a objem sjednávaného úvěru alespoň 3 miliony korun. V Raiffeisenbank zároveň v tuto dobu běží ještě akční nabídka – Podzimní hypodny, v rámci které banka nabízí vyřízení odhadu ceny nemovitosti zdarma. Akce platí do 4. 12. 2020. 

Vyvoj urokovych sazeb hypotek 2014 - 2020

Vztah mezi urokovymi sazbami hypotek


Prezident podepsal zákon rušící daň z nabytí nemovitostZaujalo vás téma? Doporučujeme:
Prezident podepsal zákon rušící daň z nabytí nemovitosti




Byty zdražují pomaleji. Levnější hypotéky zlepšují dostupnost bydleníZaujalo vás téma? Doporučujeme:
Byty zdražují pomaleji. Levnější hypotéky zlepšují dostupnost bydlení




Poplatek za předčasné splacení hypotéky. Jak jej počítají jednotlivé banky?Zaujalo vás téma? Doporučujeme:
Poplatek za předčasné splacení hypotéky. Jak jej počítají jednotlivé banky?




Hypotéky trhají rekordy. Červenec 2020 byl nejúspěšnější v historiiZaujalo vás téma? Doporučujeme:
Hypotéky trhají rekordy. Červenec 2020 byl nejúspěšnější v historii





Kolik vám nyní banky půjčí na hypotéku?Zaujalo vás téma? Doporučujeme:
Kolik vám nyní banky půjčí na hypotéku?


 

Luboš Svačina

odebírat zprávy