Dům z palet. Nový trend dostupného bydlení?

Dům z palet. Nový trend dostupného bydlení?

24.9.2020 - Námětů, jak vyrobit z palet za pár korun zařízení do bytu, na terasu či zahradu, je bezpočet. Od malých stolečků a sedacích koutů, až po nábytek do celého pokoje či domu. V posledních několika letech vzniklo také několik projektů paletových domů. Jsou výhodné?

Princ Charles vybral projekt I-Beam Design
V roce 2014 byl v rámci exhibice udržitelných designů na charitativní akci prince Charlese představen první koncept domu z palet. Jeho tvůrci jej navrhli na základě průzkumů, které odhalily, že 84 % světových uprchlíků by nalezlo nouzové bydlení díky použití nepotřebných, recyklovaných amerických palet. Vypočítali, že ročně skončí na skládkách skoro 21 milionů palet. Přitom by se z něj daly vyrobit malé domky pro více než 40 000 lidí. Na domek o výměře cca 23 m2 by bylo třeba 100 recyklovaných palet. Pět lidí dokáže s použitím základního nářadí za necelý týden postavit hrubou stavbu takového domku. Jeho cena byla vyčíslena na 500 dolarů, tedy v přepočtu nějakých 10 000 Kč.

Vzorový dům vídeňských studentů
Studenti Technické univerzity ve Vídni postavili v roce 2019 paletový dům z 800 kusů již nepotřebných palet. Dům je tudíž vyrobený z recyklovaného materiálu, a tak je levný a šetrný k životnímu prostředí. Palety byly použity jak na exteriér, tak na části interiéru. Tento experimentální inovativní projekt je v současné době k vidění ve vídeňském centru vzorových domů Blaue Lagune. V této podobě je jeho využití určeno spíš pro letní rekreaci nebo jako zahradní domek. Jeho použitelnost má být však v budoucnu rozšířena, aby mohl sloužit i ke stálému bydlení.

Paletové domy v Česku
V České republice jsme zatím na paletový dům určený k bydlení nenarazili. Ale lze najít mnoho návodů nejen na nábytek z palet, ale také například na zahradní altány, domečky na hraní, terasy a jiné drobné stavby.

Pokud by došlo ke stavbě domu pro bydlení, bude prvním zádrhelem dostatečné množství stejných palet. Použité palety se nabízejí v cenovém rozpětí od 50 do 160 Kč. Málokdy však v dostatečném množství na jakoukoli větší stavbu. To pak znamená nakoupit od více dodavatelů, a často tím pádem v rozdílné kvalitě.

Druhým klíčovým momentem je kvalita palet. Palety jsou prioritně určené pro přepravu materiálu, a tak se vyrábějí ze dřeva horších jakostních tříd. Navíc dřevo není jakkoli ošetřené, a když se nakoupí starší palety, mohou být již na hraně své životnosti.

Životnost domu zajistí kvalitní materiál
Projektanti a architekti sice uznávají, že ekologie a ekonomika má při stavbě domů svůj význam, ale ne vždy se úspora na hlavním stavebním materiálu vyplatí. Nedoporučují zásadně využívat palety na nosný rám stavby, aby nedošlo k problémům se statikou. Lze je použít na výplňové konstrukce. Ovšem i to je pracné a drahé. Než z palet vyrobíte stěny, rohy, srovnáte různé rozměry, překlenete tepelné mosty, celková úspora nákladů se vytratí.

Přitom se cena hrubé konstrukce běžného rodinného domu pohybuje mezi sedminou a pětinou celkových nákladů na stavbu. A jen zlomek z toho vydá stavebník za materiál, který je s paletami zaměnitelný. Proto se doporučuje raději postavit klasickou dřevostavbu na klíč, buď s pomocí odborné firmy, nebo svépomocí. Stačí šikovný tesař, projektant a statik.

Domy z palet jsou možná zajímavým experimentem pro krátkodobé ubytování lidí bez domova a pro malé stavby rekreačního charakteru. Ale pro použití ke stálému bydlení i na malém pozemku je lepší zvolit klasickou dřevostavbu, která zajistí plnohodnotné, a přitom ekologické bydlení.

Dům z palet

Dům z palet

Dům z palet

Dům z palet

Dům z palet

Dům z palet

Dům z palet

Dům z palet
Zdroj fotografie: blauelagune.at/r/palettenhaus

Jindra Svitáková

odebírat zprávy