Ochota ke zlevňování hypoték slábne. Začnou sazby růst?

Ochota ke zlevňování hypoték slábne. Začnou sazby růst?

3.9.2020 - Během srpna došlo k dalšímu drobnému poklesu nabídkových sazeb hypoték. Průměrná nabídková sazba měřená indexem GOFI70 meziměsíčně klesla z červencových 2,11 % na 2,07 %. Z monitorovaných 14 bankovních poskytovatelů hypoték své sazby snížila Sberbank a k meziměsíčnímu poklesu GOFI indexu pomohlo i zlevnění v bance Creditas, které přišlo až v závěru července.

Mírný pokles mají za sebou i hypotéky nad 80 % LTV. Index GOFI 85 klesl z 2,57 % na 2,54 %. Průměrná nabídková sazba hypoték s LTV do 90 % meziměsíčně klesla o 2 setiny na 2,65 %. Stabilní a prakticky neměnná je situace u hypoték s variabilní sazbou. Tuto variantu nabízí jen minimum bank a průměrná úroková sazba se tu nyní drží na 3,24 procentech.

Peníze zdražují. Ochota ke zlevňování hypoték slábne
Pro vývoj úrokových sazeb je určující vývoj ceny zdrojů a míra konkurenčního soupeření. "Během srpna stoupla cena zdrojů o 0,2 p.b. Pětileté zdroje banky nyní nakupují okolo 0,9 % a desetileté za cca 1,1 %. Zvýšení ceny zdrojů a návrat k tomu, že delší peníze jsou dražší než kratší, je známkou toho, že trhy nabývají větší důvěru v budoucí vývoj. Ochota bank zlevňovat hypotéky však bude díky nárůstu ceny zdrojů výrazně nižší," říká Libor Vojta Ostatek, ředitel makléřské společnosti Golem Finance, která se specializuje na poradenství v oblasti financování bydlení.

"Počítejme s tím, že výraznější pokles není v podzimních měsících příliš pravděpodobný. U vybraných obchodů/bank, bude stále možné získat sazbu pod 2 procenty, plošné zlevňování však neočekáváme," dodává Libor Vojta Ostatek.

Poplatek za předčasné splacení hypotéky. Jak jej počítají jednotlivé banky?Zaujalo vás téma? Doporučujeme:
Poplatek za předčasné splacení hypotéky. Jak jej počítají jednotlivé banky?




Hypotéky trhají rekordy. Červenec 2020 byl nejúspěšnější v historiiZaujalo vás téma? Doporučujeme:
Hypotéky trhají rekordy. Červenec 2020 byl nejúspěšnější v historii





Kolik vám nyní banky půjčí na hypotéku?Zaujalo vás téma? Doporučujeme:
Kolik vám nyní banky půjčí na hypotéku?




Hypotéky budou dostupnější. ČNB zmírnila limityZaujalo vás téma? Doporučujeme:
Hypotéky budou dostupnější. ČNB zmírnila limity




Poslanci schválili zrušení daně z nabytí nemovitostiZaujalo vás téma? Doporučujeme:
Poslanci schválili zrušení daně z nabytí nemovitosti



 

Luboš Svačina

odebírat zprávy