K poklesu cen nemovitostí v Praze zatím není důvod

K poklesu cen nemovitostí v Praze zatím není důvod

28.8.2020 - Poslední výrazný pokles cen nemovitostí byl v Praze podle dat portálu realityčechy.cz zaznamenán v letech 2012-2014. Od té doby ceny bydlení v Praze téměř nepřetržitě rostou. K poklesu cen nepřispěla ani jarní opatření vlády spojená s Covid-19. Velkou otázkou ovšem zůstává, co se může stát s cenami tisícovek bytů, které byly určeny ke krátkodobým pronájmům.

Pražané preferují vlastní bydlení
Dlouhodobý růst cen bytů v Praze podporuje několik faktorů. Prvním je stálá poptávka po vlastním bydlení. Například na rozdíl od Rakouska či Německa, Češi stále preferují vlastní nemovitost nad nájemní a obyvatelé Prahy nejsou výjimkou. Nejviditelnější skupinou vyhledávající vlastní byt či rodinný dům jsou stále mladé rodiny.

Dostupné hypoteční úvěry a nízké úrokové sazby
Česká národní banka uvolnila od 1. 4. 2020 úvěrové limity a přispěla tak k lepší dostupnosti bydlení. Současně začalo docházet ke snižování úrokových sazeb úvěrů na bydlení. Červenec 2020 byl dokonce nejlepším měsícem v historii, co se úvěrů na bydlení týče. Na bydlení banky v červenci poskytly úvěry za 21,597 mld. Kč, což je o 40 % více než před rokem.

Plánované zrušení daně z nabytí nemovitosti
Možnost ušetřit 4 % z kupní ceny zní velmi lákavě. Mnoho těch, kteří o nákupu nemovitosti uvažovali, právě tato informace přiměla k nákupu. Krátce po oznámení zprávy z Ministerstva financí, že dojde ke zrušení daně z nabytí nemovitosti, začali volat zájemci do realitních kanceláří a žádat prohlídky nemovitostí. Návrh zákona byl sice předminulý týden vrácen senátory zpět do Poslanecké sněmovny, ale to by finálnímu schválení nemělo zabránit.

Bytů je stále nedostatek
Třetím výrazným faktorem ovlivňujícím ceny bytů v Praze je nedostatek volných nabídek k prodeji, což potvrzuje i Martin Tesárek, výkonný ředitel společnosti Keller Williams, který současně dodává: "Ačkoliv ze všech stran slyšíme, že ceny nemovitostí v Praze budou klesat, že se blíží další realitní krize, není k tomu prakticky žádný důvod. Dlouhodobý nedostatek nemovitostí v Praze, vysoká poptávka, stále dostupné hypoteční úvěry a to vše společně se strachem z inflace stále drží nemovitostní trh na podobných číslech, na která jsme byli zvyklí před Covid-19."

Stále nejžádanější jsou malé a střední byty
Čím dostupnější byt, tím lepší prodejnost. S tímto pravidlem se realitní makléři setkávají již desítky let. Stejná situace je podle Martina Tesárka v Praze i nyní. "Obecně se lépe a rychleji vždy prodávají menší nemovitosti: 1+KK - 2+1, které jsou cenově dostupnější a je o ně dlouhodobě zájem i ze strany drobných realitních investorů. V tom se nic nezměnilo, a zřejmě ani nezmění. Delší časový úsek zabere prodej nestandardních nemovitostí, a hlavně těch nemovitostí, za které majitelé žádají víc, než mohou na aktuálním trhu získat. Nejhorší prodávající je ten, který prodat jen zkouší a prodat nepotřebuje. Taková nemovitost je i v dnešní době na trhu mnohdy i půl roku, bez jediné prohlídky."

Nedostatečná výstavba nových bytů
Existuje mnoho studií, které upozorňují, že není v Praze aktuálně na prodej tolik volných bytových jednotek, aby byla nasycena poptávka. Dokonce i ve výhledu dalších let nic nenasvědčuje tomu, že by se měla situace s novými byty v Praze výrazně zlepšit. To může být dobrou zprávou pro developerské společnosti, ale špatnou pro kupující. Ti jsou totiž nuceni díky malé nabídce akceptovat vyšší ceny. "Nových nemovitostí se staví málo a pokud se nezmění legislativa, lepší to nebude. Jaký to bude mít následek? Samozřejmě další zdražování," dodává Martin Tesárek.

Jednou z oblastí, která by mohla přispět ke zpomalení růstu cen bydlení, jsou nemovitosti, které byly ještě do nedávna určené ke krátkodobému pronájmu. Pokud by se jejich vlastníci rozhodli pro prodej, mohlo by to trh s bydlením v Praze ovlivnit. Na to ovšem nelze spoléhat. Podle Martina Tesárka je aktuální stav, kdy je Praha stále prakticky bez turistů, jen stavem dočasným a současně dodává: "Jednoho dne se vše vrátí do starých kolejí, o tom není pochyb. Vnímají to i majitelé těchto bytů, proto v tomto dočasném stavu své byty pronajali tzv. "střednědobě" za snížený nájem. Nájemní smlouvy jsou koncipovány na 3–6 měsíců. Pokud se turisté po uplynutí smlouvy do Prahy vrátí, opět restartují krátkodobý pronájem přes booking.com a airbnb.com. Pokud ne, smlouvu o dalších 3–6 měsíců prodlouží. K prodeji těchto bytů ve velkém zatím nedochází, a už vůbec ne v míře, aby to ovlivnilo prodejní ceny." 

O tom, jestli si pořídit nemovitost nyní, nebo raději počkat, si každý kupující rozhodne nakonec sám. Vždy je ale dobré zvážit všechna pro a proti a nedělat unáhlená rozhodnutí.

Proč koupit nemovitost právě v roce 2020?Zaujalo vás téma? Doporučujeme:
Proč koupit nemovitost právě v roce 2020?




Zaujalo vás téma? Doporučujeme:Zaujalo vás téma? Doporučujeme:
Vládou schválené zrušení daně z nabytí nemovitosti má platit zpětně




Prodat byt a koupit druhý. Klíčové je správné načasováníZaujalo vás téma? Doporučujeme:
Prodat byt a koupit druhý. Klíčové je správné načasování





Hypotéky trhají rekordy. Červenec 2020 byl nejúspěšnější v historiiZaujalo vás téma? Doporučujeme:
Hypotéky trhají rekordy. Červenec 2020 byl nejúspěšnější v historii





Nemovitostí k prodeji není na trhu dostatek. Reality zdražují i v menších městechZaujalo vás téma? Doporučujeme:
Nemovitostí k prodeji není na trhu dostatek. Reality zdražují i v menších městech


 

Lucie Mazáčová

odebírat zprávy