Zákaz zvyšování nájemného je u konce

Zákaz zvyšování nájemného je u konce

5.6.2020 - Bydlíte v nájemním bytě, nebo byt pronajímáte? Pravděpodobně jste zaznamenali koncem dubna nařízení Vlády stanovující cenové moratorium nájemného z bytů. Jednalo se o jedno z mnoha mimořádných opatření spojených s korona krizí. Cenové moratorium bylo 1. června 2020 zrušeno novým nařízením vlády, které vstoupilo v účinnost 5. června 2020.

Vláda vydala s účinností od 24. dubna 2020 nařízení č. 202/2020 Sb., kterým stanovila cenové moratorium nájemného z bytů. Znamenalo to zákaz zvyšování nájemného u bytů do doby skončení mimořádných opatření spojených s COVID-19.

Cílem moratoria bylo ochránit nájemníky v době snížené mobility obyvatel, kdy byly omezeny možnosti prohlídek a stěhování. V tuto chvíli již pohyb osob není omezen, prohlídky bytů probíhají a k dalšímu trvání cenového moratoria tak už není důvod.

Vláda může podle zákona o cenách vyhlásit cenové moratorium, a to maximálně na 12 měsíců. Cenové moratorium na nájemné z bytů bylo na návrh Ministerstva financí přijato vládním nařízením. K jeho ukončení mělo dojít buď automaticky ke dni zrušení mimořádných opatření, případně jej vláda mohla ukončit i dříve v závislosti na vývoji situace.

Aktuálně je tedy možné výši nájmů opět upravovat tak, jak tomu bylo před 24. dubnem 2020, to znamená, dohodou nebo dle dohodnutých podmínek v konkrétní nájemní smlouvě.  Pokud nájemní smlouva možnost podmínky pro zvyšování nájmu neupravuje, může pronajímatel použít postup dle § 2249 a 3074 občanského zákoníku. 

Jak si najít ideální pronájemZaujalo vás téma? Doporučujeme:
Jak si najít ideální pronájem




https://www.realitymorava.cz/realitni-zpravodaj/1801-pri-pronajmu-bytu-nebo-domu-dejte-na-rady-profesionaluZaujalo vás téma? Doporučujeme:
Při pronájmu bytu nebo domu dejte na rady profesionálů




https://www.realitymorava.cz/realitni-zpravodaj/1911-jak-postupovat-kdyz-neni-na-najemZaujalo vás téma? Doporučujeme:
Jak postupovat, když není na nájem




Vychází výhodněji vlastní nebo nájemní bydlení?Zaujalo vás téma? Doporučujeme:
Vychází výhodněji vlastní nebo nájemní bydlení?




Kauce při uzavírání smlouvy o pronájmu. V jaké bývá výši a kdy je nárok na její vrácení?Zaujalo vás téma? Doporučujeme:
Kauce při uzavírání smlouvy o pronájmu. V jaké bývá výši a kdy je nárok na její vrácení?


 

JUDr. Radka Locher

odebírat zprávy