Zlevňování hypoték zrychlilo. Sazby míří pod 2 procenta

Zlevňování hypoték zrychlilo. Sazby míří pod 2 procenta

2.6.2020 - Nabídkové sazby sazeb hypotečních úvěrů dál padají. Během května své hypotéky postupně zlevnila Moneta Money Bank, v rámci časově omezené akční nabídky pak Hypoteční banka a ČSOB a v závěru měsíce přistoupila ke snížení i Česká spořitelna. Když k tomu ještě připočteme průběžnou úpravu sazeb v Oberbank a zlevnění ve Fio bance a bance Creditas, máme z toho jeden z největších meziměsíčních poklesů sazeb za posledních několik měsíců.

Titulní index GOFI 70 mapující napříč všemi bankami nabídkové sazby hypoték do 70 % LTV (30 % musí klient pokrýt z jiných zdrojů) klesl z dubnových 2,43 % na 2,29 %. Stejné hodnoty dosáhl v květnu i index GOFI 80 a to díky sjednocení cenotvorby pro 70 a 80% hypotéky ve skupině ČSOB a Hypoteční banky. Tyto banky totiž doposud jako jediné měly pro tyto dva typy úvěrů rozdílné sazby.

Výrazný pokles mají za sebou i hypotéky nad 80 %. Tento typ úvěrů některé banky dočasně stáhly ze své nabídky, proto výše uvedené snížení sazeb ČS, HB, ČSOB a Fia se zde projevilo ve větší intenzitě. Index GOFI 85 meziměsíčně klesl z dubnových 3,06 % na 2,85 %.

Hypotéky míří pod 2 procenta
Snížení sazeb v některých případech bylo spíše dorovnání nabídkových sazeb na úroveň cen, za které banky hypotéky poskytovaly již dříve, jen bylo potřeba o sazbě vyjednávat. "Zásadní změnou v uplynulém měsíci bylo to, že se do zlevňování pustily i banky z velké pětky a také to, že se k České spořitelně a Hypoteční bance nyní přidala Komerční banka," říká Libor Ostatek, ředitel makléřské společnosti Golem Finance, která se specializuje na poradenství v oblasti financování bydlení.

I na sazbách hypoték je vidět postupné odeznívání prvotní paniky plynoucí z nedostatku informací o dopadech šíření koronaviru. Sazby na mezibankovním trhu jsou blízko rekordních minim a banky nyní v rámci konkurenčního soupeření sazby korigují směrem dolů.

"Vzhledem k vysokým rizikovým maržím, které jen tak nezmizí neočekáváme, že by se hypoteční sazby atakovaly dosavadní historická minima z přelomu let 2016/2017, nicméně podle všeho opět míříme do období, kdy se budou dělat hypotéky s úrokovou sazbou s jedničkou na začátku, což je pro klienty určitě dobrá zpráva," říká Libor Ostatek.

Zlevňování hypoték nekončí ani v červnu. Včera oznámila snížení sazeb Komerční banka, jejíž nabídka nyní po využití všech slev za domicilaci a pojištění začíná na 1,99 %. Podmínkou je však výše úvěru alespoň 4 miliony korun. Pro menší úvěry nad 1,5 mil. Kč nabídka banky začíná na 2,09 %. 

Proč je dobré mít v době odkladu splátek hypotéku pod kontrolouZaujalo vás téma? Doporučujeme:
Proč je dobré mít v době odkladu splátek hypotéku pod kontrolou




Zaujalo vás téma? Doporučujeme: Hypotéky budou dostupnější. ČNB zmírnila limityZaujalo vás téma? Doporučujeme:
Hypotéky budou dostupnější. ČNB zmírnila limity




Hypotéky překonaly další rekordZaujalo vás téma? Doporučujeme:
Hypotéky překonaly další rekord, koronaviru navzdory





Vláda schválila pravidla pro odklad splátek hypoték a úvěrůZaujalo vás téma? Doporučujeme:
Vláda schválila pravidla pro odklad splátek hypoték a úvěrů




Ministryně financí plánuje zrušení daně z nabytí nemovitostiZaujalo vás téma? Doporučujeme:
Ministryně financí plánuje zrušení daně z nabytí nemovitosti


 

Luboš Svačina

odebírat zprávy