Vládou schválené zrušení daně z nabytí nemovitosti má platit zpětně

Vládou schválené zrušení daně z nabytí nemovitosti má platit zpětně

1.5.2020 - Zrušení daně z nabytí nemovitosti je jednou z největších změn na českém realitním trhu za posledních 30 let. Daň, která byla dříve nazývána daní z převodu nemovitosti, netěšila nikoho, kupující, prodávající ani realitní makléře. Nyní to vypadá, že by mohla být tato daň zrušena. Loni navrhoval zrušení daně z nabytí nemovitosti Senát, ten byl ovšem následně poslanci přehlasován.

Ministryně financí v Partii televize Prima, dne 29. 3. 2020, oznámila plán na zrušení daně z nabytí nemovitosti. Tato informace velmi rychle zapříčinila de facto zastavení trhu s bydlením v České republice. Všichni, kteří byli rozhodnuti pro nákup nemovitosti zbystřili a mnozí z nich se rozhodli podpis kupní smlouvy odložit.

Představa, že nebude nutné hradit daň z nabytí nemovitosti ve výši 4 % byla více než lákavá. Vždyť by došlo u nemovitosti za 3 mil. Kč k úspoře 120 000 Kč, u pětimilionové nemovitosti pak dokonce o 200 000 Kč.

Téměř měsíc nepřicházely žádné nové zprávy, až ve čtvrtek 30. 4. přišla ta zásadní: Vláda návrh na zrušení daně z nabytí nemovitých věcí schválila. Na tiskové konferenci to oznámila ministryně financí Alena Schillerová.

Od kdy má zrušení daně z nabytí nemovitých věcí platit?
I tato otázka byla zodpovězena. Vláda počítá se zpětným účinkem. Daň nemá hradit ten, kdo nabyl nemovitosti od prosince 2019. Pokud již byla daň z nabytí nemovitosti uhrazena, bude dle slov ministryně financí vrácena.

Něco za něco, zrušení daňového odpočtu
Negativní zprávou je oznámení zrušení daňové výhody, kterou nebudou moci využít lidé, kteří se rozhodnou svou nemovitost financovat úvěrem na bydlení. Zanikne tedy možnost daňového odpočtu úroků z úvěru. Lidé tím pádem přijdou mnohdy i o desítky tisíc, které každý rok ušetřili. Zrušení odpočtu úroků z úvěrů se ale bude týkat až těch, kteří si pořídí nemovitost po 1. 1. 2021.  

Daň ze zisku se nebude muset hradit po pěti, ale až deseti letech od nabytí nemovitosti
Návrh dále upravuje prodloužení období pro daň z příjmu z prodeje nemovitých věcí neurčených k vlastnímu bydlení, a to z 5 na 10 let. Prodloužení tohoto období bude účinné pro nemovitosti nabyté od roku 2021. Cílem opatření je dle ministerstva financí omezit prostor pro spekulanty na realitním trhu.

Pokud uvažujete o koupi nemovitosti na hypotéku, neměli byste koupi z daňového hlediska odkládat. Kdo nemovitost nabyde do konce roku 2020, nebude hradit daň z nabytí nemovitosti, a navíc si bude moci odečíst úroky z hypotéky od základu daně.

Zákon zatím není schválen Parlamentem. Tam by ale neměl narazit na výrazný odpor. V loňském roce zrušení daně z nabytí nemovitosti prosazovala opozice, ale byla přehlasována. 

zrušení daně z nabytí nemovitostiZaujalo vás téma? Doporučujeme:
Ministryně financí plánuje zrušení daně z nabytí nemovitosti




Daň z nabytí nemovitosti. Nebylo by lepší ji zrušit?Zaujalo vás téma? Doporučujeme:
Daň z nabytí nemovitosti. Nebylo by lepší ji zrušit?




Plánované změny Ministerstva financí, které mohou ovlivnit trh s bydlenímZaujalo vás téma? Doporučujeme:
Plánované změny Ministerstva financí, které mohou ovlivnit trh s bydlením




Vláda schválila odložení úhrady daně z nabytí nemovitosti. Tentokrát do konce rokuZaujalo vás téma? Doporučujeme:
Vláda schválila odložení úhrady daně z nabytí nemovitosti. Tentokrát do konce roku


 

Lucie Mazáčová

odebírat zprávy