Co je dobré nachystat, než se rozhodnete prodat byt?

Co je dobré nachystat, než se rozhodnete prodat byt?

15.4.2020 - Pro bezproblémový prodej bytu v osobním vlastnictví je třeba připravit si seznam informací. Zájemce může vyžadovat dle vašich názorů třeba i nepodstatné údaje. Ovšem pro něj mohou být při rozhodování důležitým kritériem. Proto přípravu na prodej nepodceňujte.

Informace pro makléře a následnou inzerci nepodceňujte. Čím více sdělíte informací realitnímu makléři, tím lépe. Zvláště v případě, že v bytě již nebydlíte, nebo se nehodláte účastnit prohlídek. Můžete se dohodnout, co se použije pro inzerci, a které informace budou určeny individuálně pro zájemce, kteří si přijdou byt na prodej prohlédnout.

Ne vše lze samozřejmě sdělit fakty a čísly. Někdy je dojem z bytu důležitější, než spotřeba energie nebo výše plateb do fondu oprav. Nicméně může se stát i opak. Zájemci při odchodu z domu potkají sousedy a zeptají se jich, jak se jim v domě žije. Jejich sdělení, že správa domu nestojí za nic, může způsobit, že si koupi bytu rozmyslí.

Informace o bytu
Nejprve si vytiskněte výpis z katastru nemovitostí. Nemusíte platit poplatky. Stačí si okopírovat stránku svého listu vlastnictví, kterou si vyhledáte na webové adrese ČÚZK. Pro základní informaci to bude stačit. Zájemci z něj poznají, kdo je vlastníkem bytu, či zda je byt ve společném jmění manželů, zda na bytu vázne zástavní právo či jiná plomba. A to je podstatné.

Dále si napište do seznamu důležitých informací na první místo užitnou plochu bytu a nezapomeňte na rozměry balkonu či lodžie. V případě bytu staršího dvaceti let jsou pro zájemce důležité informace o případných větších opravách a rekonstrukcích. Například v jakém stavu jsou elektrické a plynové rozvody, jaká jsou v bytě okna, podlahy, v jakém stavu jsou zdi a celkové konstrukce.

Zdůrazněte zasklenou lodžii či balkon, vestavěné skříně či instalovanou klimatizaci. Prostě veškeré nadstandardní vybavení, které v bytě zůstane pro nového majitele. Nezapomeňte na další výhody, jako je využití sklepních kójí, garáže či dalších společných prostor (sušárna, herna pro děti, sauna, tělocvična apod.). A nakonec přidejte důležité informace o okolí, nákupní možnosti, školy, kulturní instituce, MHD, vzdálenost k důležitým dopravním uzlům.

Spočtěte průměrnou spotřebu elektřiny, tepla a vody za poslední tři roky a zprůměrujte je na měsíc. Zájemce tak získá představu, kolik ho budou energie zhruba stát.

Informace o SVJ
Potenciálního kupujícího bude určitě zajímat, do jakého společenství vlastníků jednotek (SVJ) se začlení. Proto je důležité mít připravené informace o SVJ. Jak je velké, kolik spravuje bytů a kolik má spoluvlastníků. Mějte k dispozici platné stanovy a případně kontakty na vedení SVJ. Některá SVJ si spravují svůj majetek prostřednictvím výboru, jiná formou profesionálního předsedy společenství (dříve pověřený vlastník).

Důležité jsou informace o finančním hospodaření SVJ. Zda byl dům rekonstruován a v jakém rozsahu (zateplení, kotelna, okna, výtahy, elektrické rozvody atd.). Zda čerpá půjčku a v jaké výši. Z toho také vychází výše poplatku do fondu oprav a za správu nemovitosti, kterou by měl budoucí vlastník znát. Informujte pravdivě, nic nezastírejte.

Nemusíte si ale dělat těžkou hlavu, že to nezvládnete. Profesionální realitní makléři vám určitě sdělí, které informace je dobré mít po roce a které si dokáže získat sám, tak aby prodej dopadl úspěšně. 

Prodáváte byt? Informujte sousedyZaujalo vás téma? Doporučujeme:
Prodáváte byt? Informujte sousedy

 

 

Předkupní právo spoluvlastníků bude (opět) zrušenoZaujalo vás téma? Doporučujeme:
Předkupní právo spoluvlastníků bude (opět) zrušeno

 

 

Kvalitní prodejní plán nemovitosti. Co by měl obsahovat?Zaujalo vás téma? Doporučujeme:
Kvalitní prodejní plán nemovitosti. Co by měl obsahovat?

 

 

Jindra Svitáková

odebírat zprávy