Vláda schválila pravidla pro odklad splátek hypoték a úvěrů

Vláda schválila pravidla pro odklad splátek hypoték a úvěrů

2.4.2020 - Vláda dne 1. 4. 2020 schválila pravidla pro odklad splátek úvěrů včetně hypotečních sjednaných před 26. 3. 2020. Odklad splátek nebude automatický, ale na základě žádosti klienta. Odklad by měl být dle návrhu klienta na 3 nebo 6 měsíců. Návrh zákona předloženého vládou bude muset být schválen parlamentem, sněmovna by měla zasedat 7. 4. 2020.

Nových úvěrů sjednaných po tomto datu, kreditních karet a kontokorentů se opatření nedotkne. Dlužníci musejí před odložením splátek oznámit věřiteli, že byli postižení epidemií COVID-19.

Vláda schválila návrh Ministerstva financí na vyhlášení moratoria na splácení úvěrů a hypoték, které bude po schválení Parlamentem a nabytí účinnosti závazné pro všechny banky a nebankovní společnosti. Dlužníci z řad fyzických osob i firem budou moci podle své volby přerušit splácení na tři nebo šest měsíců. Splátky budou odloženy poté, co dlužník oznámí tento záměr svému věřiteli, a prohlásí, že k tomuto kroku přistupuje z důvodů negativního ekonomického dopadu pandemie koronaviru. Tyto důvody však nebude muset nijak prokazovat.

Pokud klient odložení splátky využije, délka splácení úvěru se adekvátně prodlouží o dobu, po kterou bude přerušeno. "Přerušení splácení úvěru nepovede k negativnímu zápisu v registrech. Lidé se tedy nemusejí obávat, že by jim do budoucna komplikovalo případné další žádosti o úvěry," ujišťuje Ministryně financí, Alena Schillerová.

V případě přerušení splácení zaplatí spotřebitelé i živnostníci splátky s úroky později. Úroky budou při využití odkladu splátek zachovány ve smluvní výši, v případě spotřebitelů však mohou dosáhnout maximálně zákonné výše úroku z prodlení na úrovni repo sazby navýšené o 8 procentních bodů. "Díky tomuto stropu na úroky se zabrání situaci, že by po skončení odkladu musel spotřebitel zaplatit úroky v takové výši, která by pro něj byla likvidační," vysvětlila ministryně financí.

Návrh ještě musí putovat do Poslanecké sněmovny, která jej projedná ve zrychleném režimu legislativní nouze.


Zaujalo vás téma? Doporučujeme:
Jak přistupují banky k žádostem o odklad splátky hypotéky?
 

 

Zaujalo vás téma? Doporučujeme:
Banky kvůli koronaviru umožní klientům 3měsíční odklad splátky hypotéky



 

Lucie Mazáčová

odebírat zprávy