Ministryně financí plánuje zrušení daně z nabytí nemovitosti

Ministryně financí plánuje zrušení daně z nabytí nemovitosti

29.3.2020 - Ministryně financí v nedělní Partii televize Prima oznámila plán na zrušení daně z nabytí nemovitosti. Návrh ještě musí podpořit vláda. Vzhledem k aktuální situaci je pravděpodobné, že návrh projde. Ulevilo by se tak všem kupujícím, kteří by ušetřili 4 % z kupní, nebo odhadní ceny nemovitosti, podle toho, která částka je vyšší.

Mezi odborníky je tato daň dlouhodobě kritizována. Loni navrhoval zrušení daně z nabytí nemovitosti Senát, ten byl ovšem následně poslanci přehlasován.

Do roku 2016 hradili daň při převodu nemovitosti prodávající. Následně byla tato daň přenesena na kupující, kterým se tak výrazně zhoršila dostupnost vlastního bydlení. Spolu s kupní cenou museli následně uhradit také 4% daň z nabytí nemovitosti. Pokud si například někdo pořídil byt za 3 mil. Kč, musel počítat s daní 120 000 Kč, ale to jen za předpokladu, že na znaleckém posudku nebyla uvedena cena vyšší. Pak se totiž počítala výše daně z této částky. Výjimkou byly první převody nemovitostí (novostavby), které byly od daně z nabytí nemovitosti oproštěny.

Zrušením daně z nabytí nemovitosti by mohla odpadnout také povinnost vyhotovení znaleckého posudku, což jsou další ušetřené peníze.

Ministryně financí Alena Schillerová oznámila v nedělním pořadu televize Prima, kromě plánu zrušení daně z nabytí nemovitosti, také případné zrušení daňových odpočtů u hypotečních úvěrů.

Pro ty, kteří uvažují nad pořízením nemovitosti je plánované zrušení daně z nabytí nemovitosti dobrou zprávou. Vlastníky nemovitostí zatížených hypotečním úvěrem ovšem plánované zrušení daňových odpočtů nepotěší. Každý rok si mohli nárokovat daňový odpočet, mnohdy i v řádech desítek tisíc. Otázkou tedy zůstává, zdali se zrušení daňového odpočtu bude týkat všech, nebo jen těch, kteří si pořídí nemovitost na hypotéku od případného data platnosti nových podmínek. 


Zaujalo vás téma? Doporučujeme:
Možnost odkladu úhrady daně z nabytí nemovitosti
 

 

 

Zaujalo vás téma? Doporučujeme:
Daň z nabytí nemovitosti. Nebylo by lepší ji zrušit?
 

 

 

Zaujalo vás téma? Doporučujeme:
Daň z nabytí nemovitosti zrušena nebude. Poplatek za vklad do katastru vzroste na dvojnásobek




 

Lucie Mazáčová

odebírat zprávy