Investovali jste do nemovitosti? Nezapomeňte na daňové přiznání

Investovali jste do nemovitosti? Nezapomeňte na daňové přiznání

9.3.2020 - Investice do nemovitostí jsou dnes velmi výhodným nástrojem zhodnocení finančních prostředků. Pokud jste nemovitosti v roce 2019 již pronajímali, musíte do 1. dubna 2020 podat daňové přiznání z těchto příjmů.

Rozdíl mezi pasivním příjmem a OSVČ
Podle § 9 zákona o dani z příjmu je tzv. pasivní příjem z nájmu daňově výhodnější, než tento příjem začlenit do příjmu ze závislé činnosti nebo jej vést jako příjem z podnikatelské činnosti, resp. samostatné výdělečné činnosti. Požádat zaměstnavatele o roční zúčtování daně se vyplatí pouze tehdy, pokud roční příjem z nájmu nepřesáhl 6 000.

Z příjmu z nájmu podle § 9 se totiž neplatí sociální ani zdravotní pojištění. A to bez ohledu na částku inkasovaného příjmu. Navíc, z roční hrubé mzdy ze závislé činnosti a hrubého zisku ze samostatné výdělečné se nad limit (za rok 2019 to je 1 569 552 Kč) odvádí mimo daň z příjmu ještě 7% solidární daň. Příjmy z nájmu se do limitu nepočítají, a nepodléhají tedy solidární dani.

Na druhé straně, se příjem z nájmu neřadí mezi příjmy hodnocené pro nárok na daňový bonus. Ten mohou obdržet pouze daňoví poplatníci uplatňující daňové zvýhodnění na děti.

Výdaje skutečné nebo paušální
Pokud jste neměli extrémní výdaje například na rekonstrukci nemovitosti, nejvýhodnější pro příjmy z nájmu je uplatnit výdaje 30% výdajovým paušálem. Lze tak uplatnit výdaje nejvýše do částky 600 000 Kč. Při pronájmu bytů, do nichž jste momentálně nevložili velké prostředky, jsou skutečné výdaje vždy nižší, než při uplatnění paušálu. Proto je paušál výhodnější.

Společné jmění manželů
Při pronájmu nemovitosti ve společném jmění manželů uvádí příjem z nájmu do daňového přiznání pouze jeden z nich. V příloze číslo dva daňového přiznání pak zakřížkuje, že příjmů bylo dosaženo ze společného jmění manželů.

Sleva na poplatníka
V daňovém přiznání se uplatňuje základní daňová sleva na poplatníka ve výši 24 840 Kč. Uplatní ji všichni, i ti, kteří měli pouze příjmy z nájmu. Pokud dosáhnete ročního daňového základu 165 600 Kč, díky slevě na poplatníka daň z příjmu bude nulová.

Spočítejte si
Pronajímali jste po celý rok 2019 byt ve městě za 18 000 Kč/měsíčně. Váš roční příjem z nájmu tedy byl 216 000 Kč. Tuto částku uvedete do příslušné kolonky v daňovém přiznání. Do výdajů uvedete 30 % z této částky – tj. výdajový paušál ve výši 64 800. Základ daně tedy bude činit 151 200 Kč. Daň z příjmu tedy bude ve výši 15 % z této částky, tj. 22 680 Kč. Ovšem vy uvedete slevu na poplatníka ve výši 24 840 a v daňové povinnosti vyjde nulová částka. Takže celý zisk z pronájmu je pouze váš, bez dalších povinností a poplatků.

Takové přilepšení k důchodu může být docela vítanou odměnou, díky níž si budete moci dopřát exotické dovolené, pobyty v lázních či lepší životní úroveň. Myslet na to je třeba podstatně dříve. I dvacet let před důchodovým věkem je možné pořídit si nemovitost na hypotéku jako vhodnou investiční příležitost. 

Jindra Svitáková

odebírat zprávy