Lednový objem hypoték byl druhý nejvyšší v historii

Lednový objem hypoték byl druhý nejvyšší v historii

20.2.2020 - V lednu bylo podle dnes zveřejněných dat serveru hypoindex.cz poskytnuto 6 491 hypotečních úvěrů, což znamená meziroční nárůst o 36,3 %. Celkový objem sjednaných hypotečních úvěrů meziročně vzrostl o 54,4 % na 16 880 mld. Kč.

"Oproti prosinci 2019 došlo v lednu k poklesu počtu i objemu sjednaných hypoték, což je podle mě nepříliš trefně interpretováno jako pokles zájmu o hypotéky. Na čísla je však potřeba dívat se z nadhledu a vnímat, že i hypotéky mají svou sezónnost a leden důsledku v předcházejícím vánočním svátkům bývá zpravidla produkčně slabším měsícem. Pokud se však podíváme na lednové výsledky předchozích let, je vidět, že letošní lednový výsledek je druhý nejvyšší v historii, což je podle mého názoru více než dobrý vstup do nového roku," říká Libor Ostatek, ředitel makléřské společnosti Golem Finance, která se specializuje na poradenství v oblasti financování bydlení

Průměrná výše hypotéky dosáhla 2,6 mil. Kč, což je o 307 000 Kč více než před rokem, což je další nový rekord a také jedna z příčin vysokého objemu sjednaných hypoték. 
Obrat ve vývoji úrokových sazeb

Průměrná úroková sazba v lednu sjednaných hypoték vzrostla meziměsíčně o jednu setinu procentního bodu na 2,36 %. Oproti loňskému lednu je tento ukazatel o 64 setin procentního bodu níže. Přepočteno na koruny to znamená 315 Kč rozdíl ve splátce na každý 1 milion korun (počítáno při 20leté splatnosti). 

Vývoj nabídkových sazeb, který měříme napříč všemi bankami prostřednictvím GOFI indexu, indikuje, že realizační sazby pravděpodobně ještě porostou. Banky totiž v prosinci a v lednu celkem výrazně posunuly sazby vzhůru a nějakou dobu trvá, než se tyto změny propíšou do sazeb reálně sjednávaných hypoték. 

"V lednu však na mezibankovním trhu došlo k poklesu ceny peněz, což dává bankám prostor pro zamražení nabídkových sazeb, nebo dokonce jejich snížení. Ostatně včera přišla s novou akcí Hypoteční banka, která klientům po dobu 25 dnů nabízí slevu 0,25procentního bodu ze standardních sazeb," říká Libor Ostatek. 

Daří se i stavebním spořitelnám
Stavební spořitelny v lednu sjednaly 47 720 ks (y/y +13 %) nových smluv. Celková cílová částka sjednaných smluv činila 19,9 mld. Kč (y/y +23,6 %). Spořitelny zároveň v lednu sjednaly 3 716 ks (y/y +5,7 %) nových úvěrů. Celkový objem úvěrů meziročně rovněž vzrostl a to o 21,1 % na 4 199 mld. Kč. Průměrná výše úvěru meziročně vzrostla o 144 000 Kč na 1,13 milionu Kč.

V souhrnu v lednu banky a stavební spořitelny poskytly na bydlení úvěry v hodnotě 21,1 miliardy korun, což je třetí nejvyšší suma za posledních pět let. Začátek roku se bankám i spořitelnám oproti loňskému roku, který byl v 1. čtvrtletí výrazně ovlivněn novou regulací v oblasti posuzování příjmů, vydařil. 

Luboš Svačina

odebírat zprávy