Za jakých podmínek bude možné nově vykonávat činnost realitního makléře?

Za jakých podmínek bude možné nově vykonávat činnost realitního makléře?

19.2.2020 - Realitní zprostředkování bude vázanou živností „Realitní zprostředkování“. Zprostředkovatelé, kteří budou mít k datu účinnosti živnost "Výroba, obchod a služby neuvedené v přílohách 1 až 3" mohou působit ještě 6 měsíců dle starého oprávnění, musí však do 6 měsíců od data účinnosti ohlásit živnostenskému úřadu novou živnost a doložit splnění podmínky odbornosti některým ze způsobů uvedených v zákoně. Oznámení nové činnosti nebude zpoplatněno.

Podmínkou pro oprávnění realitního zprostředkovatele, tak se nove realitní makléř nazývá, bude bezúhonnost dokládaná výpisem z trestního rejstříku, kvalifikace a pojištění.

Kvalifikace realitního zprostředkovatele
Zákona stanoví více možností doložení kvalifikace. Například odborné vysokoškolské vzdělání v oblasti právo, ekonomie, finance, marketing, obchod, stavebnictví nebo vyšší odborné či středoškolské s maturitou kombinované s tříletou praxí. Další možností je doložení osvědčení na základě složení státem certifikované zkoušky nebo specializovaný kurs MBA a rok praxe. Zákon dále stanoví minimální kvalifikační předpoklady pro zaměstnance, které musí být splněny do 2 let od účinnosti zákona.

Pojištění
Limit pojistného plnění 1 750 000 Kč na jednu pojistnou událost a 3 500 000 Kč pro pojistné události v jednom roce, spoluúčast max. 5 000 Kč nebo 1 % z pojistného plnění. Pro franšízanty bude minimální pojištění v poloviční částce. Lhůta pro zajištění pojištění činí 2 měsíce od nabytí účinnosti zákona.

Na developerské společnosti, investiční společnosti a další osoby prodávající a spravují vlastní nemovitosti se zákona nevztahuje. Na tyto subjekty dopadá změna živnostenského zákona, která mění stávající volnou živnost „Realitní činnost, správa a údržba nemovitosti“ na "Nákup, prodej, správa a údržba nemovitosti".

Zaujalo vás téma? Doporučujeme:
Kdy má začít platit zákon o realitním zprostředkování?

 

JUDr. Radka Locher

odebírat zprávy