Homestaging se vyplatí i v zimních měsících

Homestaging se vyplatí i v zimních měsících

10.1.2020 - Obchod s nemovitostmi se nezastaví v žádném ročním období. Pokud chystáte prodej nemovitosti v zimě, nezanedbejte homestaging. I prázdný dům může lákat nové majitele, nabídnout jim nové možnosti a zapůsobit atmosférou. A může být jiný a zajímavější než v létě.

Zimní období někdy oplývá ladovskou atmosférou se sněhem a mrazivým třpytem na stromech v zahradě. Častěji však přináší bláto, plískanice, zamračenou oblohu a brzké stmívání. A právě tehdy může vaše nabízená nemovitost vypadat podstatně hůř, než jaká je ve skutečnosti. Zabránit tomu můžete, když se na prohlídky pečlivě připravíte.

Nezanedbejte úklid
Myslet si, že pozemek zapadá sněhem, a tak nebude vidět halda odpadků v rohu zahrady, je krátkozraké. Před prohlídkami vytřiďte zahradní i domácí odpad. Vše nepotřebné nechte odvézt do sběrného dvora nebo použijte příslušné kontejnery. To se týká nejen zahrady, ale i domu. Jestliže v domě nebydlíte, odstraňte staré spotřebiče, nábytek, prošlapané koberce, zaprášené záclony.

Na zahradě urovnejte dřevo na vhodné místo do tvaru a zakryjte vrch. Drobné úlomky dřeva a větve rozřežte nebo rozlámejte a srovnejte do starých bedniček či přepravek. Listí a veškerý další odpad patří na kompost nebo do kontejneru na bioodpad.

Celá zahrada by měla působit klidným zimním dojmem. Atmosféru dodáte ozdobami pro příslušné zimní období. Od začátku prosince do konce ledna můžete použít vánoční výzdobu. Ozdobte oblíbený strom. Nainstalujte veselé krmítko pro ptáky. A ke dveřím připravte lopatu na odklízení sněhu. Pro únor změňte výzdobu na valentinskou a na začátku března můžete instalovat jarní a velikonoční motivy.

Uvnitř domu
Ideální je mít celý dům vyklizený a čistě vybílený. Nejhorší jsou zaprášené zdi s obrysy bývalého nábytku a obrazů. Investice do bílého nátěru se tedy určitě vyplatí. Jestliže v domě bylo pár kousků zajímavého nábytku a schovali jste si je, přišel čas na jejich využití. Vyčistěte je, vyleštěte a instalujte do vhodného prostoru.

Pokud očekáváte v jednom dni více zájemců, zatopte. Třeba i v krbu nebo kuchyňských kamnech. Teplo a oheň působí na každého příjemně.

Ukažte možnosti svého domu
Homestaging neznamená vyzdobit celý dům. Stačí jeden pokoj, který ukáže možnosti prostoru. Vyberte ten, který je nejblíž vstupním dveřím. Nebo centrální místnost – halu, kuchyni, obývací pokoj. V hale nebo obývacím pokoji ozdobte vánoční stromeček. Nezapomeňte zabalit pár krabic a rozsvítit vánoční svíčky. K tomu jedno křeslo (v případě, že není pěkné, použijte přehoz nebo deku) a zákazníka vánočně naladíte. Až přejdou Vánoce, nechte křeslo jako základ. Místo stromku přidejte malý stolek s knihou či nějakou hrou, a stojací lampu.

V kuchyni můžete naaranžovat pečicí plech s perníčky, pár kuchařských knih či časopisů, pěknou zástěru přehodit přes židli a na stůl postavit adventní svícen.

Prostřete jídelní stůl. A buďte připraveni změnit aranžmá s příchodem nového zákazníka. Stačí mít po ruce pár drobností. Jestliže o zákazníkovi víte, že hledá bydlení pro rodinu, prostřete pro čtyři. Přidejte dětský příbor nebo sklenici s pohádkovým motivem. Hledá-li mladý pár první bydlení, změňte stůl na valentinskou romantiku se sektem a jahodami.

Budou-li s prohlídkou spokojeni, nabídněte jim z prostřeného stolu malé občerstvení. Možná právě díky tomu, že věnujete čas úklidu a výzdobě, najde vaše nemovitost nového vlastníka a vy za ni získáte dobrou cenu.
 

Jindra Svitáková

odebírat zprávy