Nízkoenergetický rodinný dům. Od roku 2020 jiný nepostavíte

Nízkoenergetický rodinný dům. Od roku 2020 jiný nepostavíte

20.12.2019 - Od 1. ledna 2020 vstupuje v platnost vyhláška č. 78/2013 Sb., zpřísňující podmínky týkající se energetické náročnosti budov. Od nového roku lze tedy stavět pouze budovy s téměř nulovou spotřebou energie. Týká se to i rodinných domů. Jenže – co když už máte projekt, záměr, rozpočet. Bude nový dům dražší?

Obavy o skokové navýšení ceny
Možná jste ve fázi, kdy máte zakoupený stavební pozemek, držíte v ruce studii vašeho budoucího domu, případně máte zhotovený projekt. Nebo jste dokonce začali stavět. Pokud jste ve fázi hotového projektu nebo již stavíte, bude třeba, aby projektant přizpůsobil projekt vyhlášce. Mnoho stavebníků má právě proto obavy, že budou muset do domu investovat podstatně více, než plánovali. Především při instalaci technologií vytápění a nuceného větrání, bez nichž se od nového roku domy neobejdou.

Na druhou stranu – možná právě díky tomu získáte státní dotaci z dotačního titulu Nová zelená úsporám. A tak vás v konečném měřítku stavba domu nebude stát víc, než jste plánovali.

Úpravy projektu jsou nutné
Pokud ještě nemáte zpracovaný projekt, je vše jednoduché. Projektanti jsou o vyhlášce dobře informováni a jsou si vědomi, jakým způsobem projekt zpracovat, aby obsahoval potřebná řešení.

Ovšem je možné, že máte již delší dobu zpracovanou projektovou dokumentaci. A ta nemusela ve fázi zpracování s touto změnou počítat. V tom případě doporučují odborníci tzv. energetické posouzení projektu. Jeho výsledkem jsou konkrétní doporučení v podobě drobných změn ve stavební části. Mohou to být například úpravy konstrukcí obvodových stěn, podlah či stropů, parametry oken i dveří a seznam kritických míst na obálce budovy, kde mohou vznikat tepelné mosty.

Součástí výstupů energetického posouzení je také porovnání budoucích provozních nákladů na energie při různě zvolených typech vytápění a doporučený návrh optimálního energetického řešení.

Co musí stavba splňovat
Budova s téměř nulovou spotřebou energie, neboli NZEB (z anglického "nearly zero energy building"), jak přesně tento termín uvádí vyhláška, se blíží obecným principům pasivního domu. Pro získání dotace Nová zelená úsporám je třeba, aby rodinný dům splňoval tato kritéria:
- správně zvolený materiál obálky budovy (obvodové stěny, podlaha, strop)
- stavební výplně (okna, dveře, půdní výlezy) musí mít předepsané hodnoty
- žádné tepelné mosty
- technologie vytápění splňuje požadavky na primární neobnovitelnou energii (tepelné čerpadlo, fotovoltaické panely apod.)
- v domě musí být instalace systému řízení nuceného větrání (rekuperace)

Zapracování úprav do projektu může přinést takřka stoprocentní jistotu pro čerpání dotace. V současné podobě je možno žádat o dotaci až do konce roku 2021, přičemž peníze můžete mít k dispozici ještě před vlastním započetím stavby.

I když jste původně plánovali "běžný" dům, možná vás překvapí, že nakonec budete bydlet v domě s velmi s nízkou spotřebou energie. Budete tak šetřit svou peněženku a životní prostředí, a zároveň bydlet v domě, který napohled zůstane takovým, jaký jste si vysnili.

Jindra Svitáková

odebírat zprávy