Stavební spoření je výhodné i pro malé děti

Stavební spoření je výhodné i pro malé děti

5.12.2019 - Když se v České republice před více než 25 lety rozjelo stavební spoření, zkušenosti sem přinášeli především zakladatelé, resp. zahraniční akcionáři, stavebních spořitelen z Rakouska a Německa. Mnoho lidí se divilo – a někdy se dodnes diví – že v těchto zemích se stavební spoření zakládá dětem již takřka v kolébce. Vždyť je to spoření stavební a má tedy sloužit ke stavebním účelům. Proč tedy pro malé děti?

Nepochopení principů stavebního spoření již dávno pominulo. Ale je dobré zopakovat, že stavební spoření se stává tzv. stavebním pouze v případě, že majitel smlouvy bude čerpat úvěr na své potřeby související s pořízením či rekonstrukcí bydlení. Pokud však dodrží smluvní dobu šesti let (tj. využije pouze spořící fázi), získá státní podporu, vklady se mu budou úročit a celou tuto částku může použít na cokoli. Například na zaplacení soukromého vzdělávání svých dětí nebo finančně náročných koníčků.

Více cyklů, více peněz
Mnoho příznivců stavebního spoření však již dávno ví, že šestileté cykly se dají opakovat. A to se právě děje již nejen v zahraničí, ale i v Česku. Když založíte narozenému dítěti stavební spoření, do svých 24 let absolvuje čtyři cykly stavebního spoření. Jestliže mu budete ukládat měsíčně optimální částku 1700, získáte ročně nejvýhodnější státní podporu plus úroky. Za 12 let to může být od 275 000 do 295 000 Kč, z toho vlastní prostředky vkladatelů jsou 244 800, další je státní podpora a úroky. Za 24 let se tedy dá naspořit i více než půl milionu korun.

Stavební spořitelny navíc nabízejí nezletilým řadu akčních nabídek a zvýhodnění. "Akce určené pro nezletilé obvykle spočívají v tom, že jim spořitelny poskytují lepší úročení, díky němuž se stavebko vyplácí ještě víc. Spořitelny také mladým klientům snižují poplatek za uzavření smlouvy, nebo jej dokonce zcela odpouštějí," vypočítává Jiří Šedivý, tajemník Asociace českých stavebních spořitelen.

V dospělosti úvěr
Když dítě dospěje, může mít dostatečnou finanční rezervu, která mu umožní pořídit si vlastní bydlení. Pokud by mu rodiče spořili od narození a absolvovali čtyři cykly, bude mít pěkný základ pro koupi bytu, domu, či na rekonstrukci pro samostatné bydlení. Nebo dobrý základ, který využije k získání úvěru ze stavebního spoření či hypotéky.

Dítě se může od malička také učit, že si na spoření přidá ze svého. Například část toho, co uspoří z kapesného, brigád či dárků od příbuzných. Nechte mu v rámci finanční gramotnosti zaplatit třeba jednou ročně část splátky. A poučte ho, že šetřit si na vlastní bydlení se vyplácí.

Peníze patří dítěti
Může se stát, že budete peníze ze stavebního spoření svého potomka potřebovat použít třeba na stavbu rodinného domu nebo na koupi bytu. Pozor ovšem, stavební spoření patří dítěti. "Bez ohledu na věk dítěte patří stavebko a finanční prostředky na něm uložené podle zákona vždy výhradně jemu," vysvětluje Jiří Šedivý. Na ukončení stavebka se proto musejí shodnout všichni zákonní zástupci nezletilce, jinak o tomto kroku musí rozhodnout opatrovnický soud. Ten pak především zkoumá, zda budou peníze vynaloženy na to, aby se zlepšily podmínky bydlení dítěte.

Jestliže tedy použijete peníze na rekonstrukci domu, v němž budou mít vaše děti nově svůj vlastní pokoj, bude to v zájmu dítěte. A peníze budou vynaloženy v souladu se zákonem.

Jindra Svitáková

odebírat zprávy