Dostupnost vlastního bydlení se mírně zlepšila

Dostupnost vlastního bydlení se mírně zlepšila

12.11.2019 - Ceny nemovitostí sice stále rostou, ale už ne tak rychle jako dříve. V meziročním srovnání průměrná nabídková cena bytů vzrostla o 9,9 %.  V meziměsíčním srovnání ceny v říjnu dokonce mírně poklesly. Celorepublikový průměr aktuálně činí 3,33 mil. Kč.

Dlouhodobý růst cen nemovitostí, který začal akcelerovat v roce 2016 se negativně promítl v dosažitelnosti vlastního bydlení. Index návratnosti bydlení, který poměřuje pouze cenu nemovitostí a příjmy českých domácností za poslední 3 roky vystoupal z 5,5 na 7,5 násobek. A i když v říjnu tedy došlo vlivem mírného poklesu cen i ke snížení tohoto indexu, samotná hladina indikuje ne příliš příznivou situaci pro pořízení bydlení.

Částečné zlepšení mohou pociťovat klienti, kteří zvažují pořízení bydlení na hypotéku. Úrokové sazby hypoték v letošním roce klesají a s nimi klesá i propočtená výše splátky a tím tedy i potenciální zatížení jejich rodinných financí.

To, jak velkou část měsíčního příjmu české domácnosti spolkne splátka hypotéky, monitorujeme prostřednictvím Indexu dostupnosti bydlení (IDB). Index vzrostl za poslední 3 roky z 33 % až na téměř 50 %. Zhoršování dostupnosti bydlení vyvrcholilo v letošním červnu, kdy IDB dosáhl 49 %. V červenci však došlo k prvnímu poklesu a ten pokračoval i v následujících měsících. V říjnu hodnota indexu klesla především díky poklesu sazeb na 47,6 %.

"Českým domácnostem rostou příjmy, zlevňují hypotéky a pozitivní je z pohledu dostupnosti bydlení i zpomalující tempo růstu cen nemovitostí," říká Libor Ostatek, ředitel makléřské společnosti Golem Finance. Zároveň ale dodává: "Úroveň dosažitelnosti vlastního bydlení v ČR však i nadále zůstává ve většině krajů ČR nepříznivá a dostupnosti bohužel neprospívají ani přísnější regule ČNB pro minimální zapojení vlastních zdrojů a posuzování příjmů žadatelů o hypotéku.“

O něco lepší je to na regionální úrovni, kde indexy nejsou ovlivněny vysokými cenami v Praze. I tam se však index pohybuje ve většině případů mezi 30–40 procenty, což znamená, že lidé pořizující si nyní bydlení na hypotéku vynaloží na splátku hypoték více než 1/3 svých čistých měsíčních příjmů.

dostupnost bydlení
 

Luboš Svačina

odebírat zprávy