Bydlení ve městech se stává pro mnohé nedosažitelné. Roste poptávka po rodinných domech v okolních obcích

Bydlení ve městech se stává pro mnohé nedosažitelné. Roste poptávka po rodinných domech v okolních obcích

11.11.2019 - Ceny bydlení nejen v Praze, Brně a Olomouci, ale i v ostatních krajských městech, jsou stále na vzestupu. Mnoho těch, kteří původně plánovali nákup bytu ve městě, proto nyní raději volí rodinný dům na venkově. Pro tyto zájemce je ovšem při výběru nového bydlení důležitá dojezdová vzdálenosti do města. Někdy i vzdálenější obec, díky dobrému vlakovému či autobusovému spojení, vybírá více kupujících než lokality blíže městu, ovšem s komplikovanou dopravou.

Tyto preference při výběru nemovitosti slýchají nejčastěji realitní makléři. Ti se snaží klientům vyjít maximálně vstříc, ale nabídka volných nemovitostí stále neodpovídá silné poptávce. České ekonomice se daří, lidé stále dávají přednost vlastnímu bydlení nad nájemním, ale zajímavých projektů v okolí velkých měst není mnoho, což potvrzuje i Leona Slavíčková z realitní kanceláře Lionnis real: "Ano i naše realitní kancelář zaznamenala za poslední rok více zájmu o bydlení mimo město. Je to i z důvodu vyšších cen nemovitostí ve velkých městech. Vlastní bydlení, hlavně pro mladí lidi, je stále více nedostupné, a to z důvodu vyššího nároku bank na získání hypotečního úvěru. Klient musí nově využít 20 % z vlastních zdrojů, již není možné financování nemovitosti se 100 % hypotečním úvěrem." Nejedná se ovšem pouze o mladé zájemce. Větší nároky ze stran bank se týkají všech žadatelů.

Nemusí jít ovšem vždy jen o peníze. Bydlení mimo velká města volí také lidé, kteří chtějí více klidu, či požadují dobrou dostupnost přírody. Jedním z důležitých parametrů při výběru bydlení jsou také volnočasové aktivity, sportoviště či možnosti turistiky.

"Naše realitní kancelář momentálně nabízí k prodeji projekt osmi řadových domů 5+KK v obci Kořenec v blízkosti golfového resort. Rodinné domy se prodávají za cenu větších bytů v Brně. Mnoho zájemců tvoří právě lidé, kteří původně uvažovali nad bydlením ve městě, ale díky atraktivní volnočasové aktivitě v dosahu jejich budoucích domů se rozhodli jinak," doplňuje Leona Slavíčková.

Když se podíváme na aktuální nabídku rodinných domů v rozumné dojezdové vzdálenosti do Brna, je stále možné najít v nabídkách realitních kanceláří rodinné domy velkosti 4+KK či 5+KK, které by bylo možné získat za cenu stejně velkých bytů ve městě. Jejich nabídka ovšem není dostatečná, což potvrzuje i paní Slavíčková: "Velkometrážní byty v centru Brna se již pohybují kolem 6 500 000 Kč a více, a v této cenové relaci již může zájemce mít krásné bydlení ve vlastním domě se zahradou v lokalitě do 50 km od Brna s dobrou dostupností, velmi dobrou infrastrukturou a nedalekou přírodou."

Trend bydlení za městem, ovšem s podmínkou dobré dopraví dostupnosti, bude s největší pravděpodobností patrný i v dalších letech. V Brně navíc výstavbě brání doposud neschválený nový územní plán. Najít vhodný pozemek přímo v tomto městě za rozumnou cenu je nyní téměř nemožné.

Lucie Mazáčová

odebírat zprávy