Plot je vizitkou domu. Nezapomínejte na detaily

Plot je vizitkou domu. Nezapomínejte na detaily

25.10.2019 - Plot vytváří první dojem před vstupem na pozemek. Sice má svou funkci především v ochraně soukromí a bezpečnosti, avšak hraje i významnou roli při prvním pohledu na nemovitost. Řadí se mezi drobné stavby, ale špatný plot může znehodnotit pozemek a pokazit dojem z domu. Pokud tedy kupujete nemovitost nebo hodláte stavět, věnujte pozornost také tomuto zdánlivému detailu.

Charakter staveb v okolí a dům samotný
Plot musí především korespondovat s domem. Jeho výška by měla být v poměru k výšce domu. Nízký dům za vysokým plotem na vás bude působit divně. A nízký plot u patrového domu, do jehož oken bude vidět všude z okolí, také není ideálním řešením.

Důležitá je také okolní zástavba. Jestliže zvolíte kovový plot s mnoha zdobnými prvky a sousedé mají jednoduchý laťkový plot, zřejmě se odlišíte. Jde o to, zda takový plot poslouží vaší nemovitosti, nebo spíš nesníží její estetickou či dokonce reálnou hodnotu.

Jiný plot mezi sousedy, jiný na předzahrádce
Oplocení není jen záležitostí, kterou vnímá vaše okolí. Je především součástí stavby, kterou jste si vybrali za svůj domov. Důležité je, abyste se ve svém domě a na pozemku cítili bezpečně. Měli byste mít své soukromí, a přitom by prostor kolem plotu měl být snadno udržovatelný.

Proto je dobré poradit se s architektem a přizpůsobit plot funkcím, které má splňovat. Jestliže se dohodnete se sousedy na postavení zděného plotu, je třeba myslet na to, aby nestínil část jejich pozemku. A ani pozemek váš. Třeba by stačil pro pocit soukromí plot plastový či drátěný s vysazenými keři a stromy ve formě živého plotu. Soukromí na zahradě totiž využijete převážně v letních měsících. V zimě, kdy třeba část živého plotu opadá, se rodinný život soustředí spíš do domu.

Naopak na předzahrádce můžete svému domu dodat prostřednictvím zajímavého plotového prvku punc originality a zvýšit jeho hodnotu. Můžete například využít služeb uměleckého kováře, kameníka či zahradního architekta, kteří navrhnou solitérní prvky zapadající do stylu domu.

Materiál musí korespondovat s charakterem pozemku
Materiál, z něhož bude plot postaven, může hrát důležitou roli i pro řešení zahrady. Postavíte-li totiž dvoumetrovou zídku nebo neprůhlednou dřevěnou zástěnu, může se stát, že část zahrady za zídkou bude většinu dne ve stínu. Může tak narušit prostředí v zahradě. Zejména v zahradách na osluněném svahu klesá v noci chladný vzduch na nejnižší místo. Když se tam bude chladný vzduch držet, neprospěje to rostlinám. Chcete-li aby se zahrada ráno rychle prohřála, nesmí odtoku chladného vzduchu stát v cestě žádné bariéra. Proto by plot na takovém pozemku měl být ve spodní části zahrady propustný – například laťkový, drátěný nebo jen živý. Podobný princip platí i na ochranu domu před větrem. Když větrný poryv narazí na nepropustnou zeď, vytvoří vír a účinek větru se znásobí. Nejlepším řešením je proto kombinace propustného plotu s živou bariérou vyšších stromů nebo keřů.

Při navrhování oplocení vašeho domova je dobré sladit tuto drobnou stavbu s vlastním samostatně stojícím domem. Plot by neměl dům ani zdůrazňovat, ani potlačovat. Měl by ohraničit prostor, který přísluší k domu. Při jeho stavbě také pozor na dodržení příslušných stavební ohlášení a řízení.

Jindra Svitáková

odebírat zprávy