V září hypotéky výrazně zlevnily. Co bude dál?

V září hypotéky výrazně zlevnily. Co bude dál?

14.10.2019 - V září ještě více akceleroval pokles hypotečních sazeb. Hodnota indexu GOFI 70, který mapuje průměrnou nabídkovou sazbu hypoték pokrývajících 70 % hodnoty nemovitosti (LTV), klesla během jednoho měsíce o celých 18 bazických bodů na 2,49 % a dostala se tím pod loňskou úroveň. Hypotéky tedy zlevňují už i na meziroční bázi. Loni v září tento typ hypoték banky nabízely v průměru se sazbou 2,67 %.

Pokles sazeb je evidentní také u hypoték poskytovaných v centrální bankou regulovaném pásmu úvěrů s LTV nad 80 %. GOFI 85 % klesl ze srpnových 3,20 % na 3,09 %. GOFI 90 je aktuálně jen o 8 setin procentního bodu výše.

V indexech se zcela zřetelně projevilo zářijové snížení sazeb Komerční banky, Raiffeisenbank, Monety Money Bank, Wuestenrot hypoteční banky, Fio banky, Air Bank, Equa banky a Sberbank, která sazby snižovala po dlouhé pauze a sazby šly dolů rovnou o celý 1procentní bod.

Úrokové sazby gofi

Kam se vydají sazby dál?
ČNB potvrdila základní sazbu na 2 procentech a deklaruje, že základní sazby by měly na této úrovni zůstat i v dalších 12 měsících. Cena peněz, které si banky opatřují na mezibankovním trhu, v srpnu dramaticky poklesla, nicméně během září se opět vrátila na "předprázdninovou" úroveň a na této hladině se zatím drží, jak ilustruje modrá křivka v následujícím grafu. Tento graf zachycuje vztah hypotečními sazbami a cenou peněz reprezentovanou 5letým swapem a 2T REPO SAZBOU ČNB. Za pozornost bezpochyby stojí fakt, že cena 5letého swapu je již několik měsíců pod úrovni repo sazby ČNB, což se nikdy v minulosti nestalo.

5y swap

"Motivace k poklesu hypotečních sazeb se s nárůstem ceny zdrojů částečně vytratila a bude záležet, jak je na tom konkrétní banka v plnění celoročních plánů. Ti poskytovatelé, kteří nemají splněno, případně usilují o vyšší tržní podíl pravděpodobně zdražovat nebudou, ale ochota jít se sazbou ještě níž bude výrazně menší, než jak se mohlo zdát v polovině září, kdy mezibankovní sazby klesly k 1 procentu" říká Libor Ostatek, ředitel makléřské společnosti Golem Finance, která se specializuje na poradenství v oblasti financování bydlení.

V říjnu jsme zatím zaznamenaly 5 úrokových změn. Sazby snížila Creditas a Air Bank. K ukončení akčních nabídek s tím ke zvýšení sazeb došlo v mBank a KB a plošné zvýšení sazeb dnes oznámila UniCredit Bank, která navíc končí s nabídkou 1 a 3letých fixací a zavádí nově slevu pro hypotéky, které svým objem překonají 1 milion korun.

Luboš Svačina

odebírat zprávy