Mobilní dům jako investice. Vyplatí se?

Mobilní dům jako investice. Vyplatí se?

30.9.2019 - Mobilní domy využívá stále více lidí jako investici, která se může poměrně rychle navrátit. Důvodem je jednak možnost využití hypotéky na jeho financování, a zároveň fakt, že umístění mobilního domu je podstatně jednodušší než umístění klasické stavby. Stačí volná zahrada.

Mobilní dům z pohledu zákonů
Z pohledu stavebního zákona se jedná o výrobek plnící funkci stavby, v níž však bude pobývat člověk. A to je důležité. Protože výrobky, které plní funkci stavby, ale nejsou určeny pro pobyt (například sklep apod.), mají jednodušší podmínky.

Vzhledem k tomu, že se jedná o ubytování, bude třeba na stavebním úřadu projednat umístění stavby (výrobku). A to pokud možno před tím, než jej koupíte, aby následně nedošlo ke komplikacím. Následně, před dovezením a montáží, je třeba podat ohlášení stavebnímu úřadu.

Doprava a montáž
Informujte se předem u prodejce na podrobnosti přepravy. Postup a požadavky se mohou u jednotlivých prodejců lišit. Nebudete-li dávat pozor, může vás převoz a umístění mobilního domu stát mnoho tisíc nad rámec dohodnuté sumy. Prodejce většinou požaduje minimálně zpřístupnění cesty pro transportní vozidlo, uvedení místa na pozemku určeném pro domek do přibližné roviny, případně zhutnění terénu. Nutno je připravit minimálně 6-8 dlaždic či betonových pražců pod podpěry a připravit přípojky na elektřinu, vodu a odpad.

Návratnost investice
Investice do mobilního domu se průměrně vrátí za 3,5 roku. Záleží na vás, zda dům budete pronajímat celoročně, nebo pouze pro letní sezónu. Například standardní mobilní dům o ploše 4 x 11 m s využitím 3+kk stojí kolem 700 000 Kč ve standardním vybavení. Do toho se počítá nejen opláštění, okna, dveře, okapy či střešní krytina.  Může být zahrnuta také například kuchyně v určitém cenovém limitu, zařízení koupelny, bojler, podlahy, stropní světla či přímotopy. Ovšem pokud budete vyžadovat další vybavení, například žaluzie, klimatizaci, komín či ústřední vytápění, může být cena o 100 i více tisíc vyšší.

Na druhou stranu zase můžete vytápěním či dalšími prvky prodloužit pobytovou sezónu v domku na maximum. Podle nabídek na internetu se pohybuje cena za osobu v mobilním domě v hlavní letní sezóně od cca 500 do 650 Kč/noc. Počítáme-li se 4 osobami na noc a obsazeností 120 nocí, tj. 4 měsíce, může majitel získat částku 240 000 Kč. Při uvedené ceně domu se tedy návratnost pohybuje kolem 3-4 let.

Lokalita hraje roli
Záleží ovšem i na dalších faktorech, jak rychle se vaše investice vrátí. Především je to lokalita, která rozhodne o atraktivitě pro turisty. Jestliže jej budete mít na vlastním pozemku, a navíc v turisticky zajímavé lokalitě, nebude zřejmě problém dům přes léto obsadit. Naopak, jsou rybáři, lyžaři a další nadšenci, kteří si pronajímají tyto domy i po zimní měsíce a návratnost tak může být rychlejší.

Odečíst od vybraného nájmu musíte také daně, protože se z vás stane podnikatel v oblasti ubytování, a nelze zapomenout na provize například pro webové ubytovací portály, bez nichž se neobejdete.

Prezentace mobilního domu na portálech nabízejících ubytování se z hlediska reklamy vyplatí mnohem více, než vlastní webové stránky. Tyto portály řeší reklamu za vás, ovšem samozřejmě za dohodnutých podmínek a příslušnou marži. Nicméně mohou nabídky svých klientů různě zvýraznit, a tak přispět k maximální obsazenosti domu.

Jindra Svitáková

odebírat zprávy