Hypoteční trh se propadl o čtvrtinu. Banky snižují sazby

Hypoteční trh se propadl o čtvrtinu. Banky snižují sazby

19.9.2019 - V srpnu bylo podle dnes zveřejněných dat serveru Hypoindex poskytnuto 6 153 hypotečních úvěrů, což znamená meziroční pokles o 27,4 %. Celkový objem sjednaných hypotečních úvěrů meziročně klesl o 23,9 % na 14,294 mld. Kč. Průměrná úroková sazba sjednaných hypoték klesla meziměsíčně o 7 setin procentního bodu na 2,61 procenta. Průměrná výše hypotéky dosáhla 2,323 mil. Kč, což je o 110 000 Kč více než před rokem.

"Ve výsledcích hypotečních bank se opět začala projevovat sezónnost (letní prázdniny), která byla před rokem 2016 naprosto běžná," říká Libor Ostatek, ředitel makléřské společnosti Golem Finance. "Situaci tedy nevidím nijak dramaticky. A menší, než loňské budou i objemy hypoték v následujících měsících. Loni v říjnu začala platit přísnější pravidla pro poskytování hypoték, což akcelerovalo poptávku v měsících předcházejících této změně a v září až listopadu se tato poptávková vlna překlápěla do produkce a objemy sjednaných hypoték nadměrně narostly," dodává

V úhrnu od začátku roku banky zatím uzavřely hypotéky za 113,3 mld. Kč. Za loňskými výsledky tak zaostávají o zhruba 25 miliard. "V součtu za celý rok očekáváme, že se objem sjednaných hypoték bude pohybovat okolo 180 miliard," říká .

Sazby hypotéky po prázdninách výrazně zlevnily
Průměrná úroková sazba v srpnu sjednaných hypoték činila 2,61 %. Během srpna a září však nabídkové sazby dál razantně klesly, což zachytil náš index nabídkových sazeb a tento pokles se později začne propisovat i do sazeb realizovaných hypoték. "Minimální nabídkové sazby se již nyní pohybují zhruba na úrovni 2,3 %," upřesňuje Libor Ostatek.

Úvěry na bydlení srovnání 2018 - 2019

Luboš Svačina

odebírat zprávy