Fototermika a fotovoltaika. Jaký systém si vybrat?

Fototermika a fotovoltaika. Jaký systém si vybrat?

29.8.2019 - Ohřev teplé vody je jednou z nezbytných, a také nejpodstatnějších nákladů na provoz domu. Proto když se objevily první fototermické systémy, otevřela se cesta k levnější teplé vodě. Fotovoltaická energie naproti tomu umožňuje částečnou soběstačnost v dodávce energie. Jaký systém vybrat?

Vybírejte podle toho, co potřebujete
Jestliže plánujete využít sluneční energii na ohřev vody a přitápění, vhodná je fototermika. Ideální je například pro nízkoenergetické domy. Jestliže chcete také vyrábět elektrickou energii (a přebytky dodávat do sítě), volte fotovoltaiku.

Oba systémy potřebují sluneční energii, kterou získávají prostřednictvím panelů instalovaných nejlépe na střeše objektu. Plochu je třeba vždy využít tak, aby uživateli přinesla co nejvyšší energetický zisk a zároveň nejkratší návratnost systému.

Umístění systému
Ideální orientace obou systémů na střeše je na jižní straně. Sklon pro optimální využití energie obou systémů na střeše je 35 – 45°, záleží na přesné poloze. Pokud uvažujete o instalaci, nechte si spočítat, zda je střecha vaší nemovitosti pro montáž systému vhodná.

Fotovoltaické panely jsou oproti fototermickým lehčí o zhruba polovinu v přepočtu na m2 plochy, avšak mají výrazně nižší účinnost, takže na 1 kW výkonu potřebujete více panelů, tím pádem více plochy.

Úspory při využití fototermického systému
Fototermika se využívá pro předehřev topné vody, ohřev užitkové vody, včetně ohřevu bazénů i jako přitápění. V období mimo topnou sezónu pokryje prakticky celou spotřebu teplé užitkové vody. Systém částečně pracuje i v zimních měsících, kdy není dostatek slunečního záření pro plné pokrytí. Úspory mohou být 60 až 70 % oproti ohřevu užitkové vody elektřinou či plynem. Jestliže využijete systém i pro přitápění, například na začátku a na konci topné sezóny, může přinést navíc úsporu za vytápění až 30 %.

Energetická nezávislost domácnosti díky fotovoltaice
Mezníkem v cestě k nezávislosti je systém tzv. hybridních elektráren. Jedná se vlastně o rozšíření tradičních síťových systémů o záložní baterie, do kterých se přes den ukládají přebytky vyrobené energie. Tato energie se pak využívá v noci a při nedostatečném záření. Při vybití baterií pod definovanou úroveň, nebo při vyšší spotřebě, si hybridní střídač dobírá energii přímo ze sítě.

Vzhledem k tomu, že ceny fotovoltaických panelů v současné době stále klesají, malou domácí solární elektrárnu si může dovolit stále více českých domácností. Podle předpovědi energetické konzultační firmy EGÚ by měla cena solárních technologií klesnout do roku 2030 o zhruba 20 % a za dalších deset let o čtvrtinu. Jedna kilowatthodina z malé domácí elektrárny by pak mohla stát přibližně 2,70 Kč.

Na oba systémy je možné čerpat dotaci v rámci programu Nová zelená úsporám, a to od 35 000 do 100 000 Kč. Na nejvyšší příspěvek dosáhnou domácnosti, které se rozhodnou pro vybudování fotovoltaické elektrárny s akumulací do baterií. V rámci programu bude do roku 2020 rozděleno celkem 27 miliard korun.

Jindra Svitáková

odebírat zprávy