Zastřešení bazénu prodlouží koupací sezónu

Zastřešení bazénu prodlouží koupací sezónu

16.8.2019 - Bazén na vlastní zahradě poskytne soukromí a komfort. Stačí vyjít ze dveří v kteroukoli denní či noční hodinu a osvěžení je po ruce. Navíc máte naprostou jistotu, že voda ve vašem bazénu je zdravotně nezávadná a dostatečně čistá. Možná se to nezdá, ale vlastní bazén znamená pro větší rodinu i nemalou finanční úsporu za vstupné do areálů.

Výhody trvalého zastřešení
Pokud pomineme různé plachty a podobná jednorázová zakrytí, trvalé zastřešení má nemalé výhody. Už jen ta, že v naší zeměpisné šířce si neužijeme tolik teplého počasí. Průměrná doba pro využití nezastřešeného bazénu se počítá na 72 dní. Voda se navíc v nočních hodinách ochlazuje. A během několika chladných a deštivých dnů za sebou se může ochladit až o 10°C.

Navíc v deštivých dnech nelze nezastřešený bazén využívat. A dívat se v létě z okna, jak prší do bazénu, je velká škoda. Právě v tomto počasí se zastřešením otevře další možnost sportovního a herního vyžití pro děti i dospělé.

V zastřešeném bazénu je možné užívat si vodních radovánek a plavání zhruba 168 dní v roce, a to aniž byste byli nuceni jej vyhřívat. Zastřešení totiž udržuje bazénovou vodu v neměnné teplotě i při nepříznivém počasí. Současně nahrazuje funkci solárního ohřevu, a jsou-li vhodné podmínky, stoupne teplota vody až o 8°C.

Mezi nesporné výhody patří také ochrana před hrubými i jemnými nečistotami. Hrubé nečistoty nemusíte vybírat a jemné nečistoty, jako prach, pyl a popílek bývají značnou příčinou zhoršení kvality vody. Tím, že bazén zastřešíte, se tak vyhnete i nadměrnému používání chemie k úpravě vody.

Montáž odborníky či stavba svépomocí?
Někteří šikovní kutilové si mohou bazén zastřešit sami. Výhodou je samozřejmě nižší cena a zastřešení vyrobené na míru. Odborníci v tom případě doporučují koupit kvalitní materiál u firmy specializující se na bazénové zastřešení.

Jednodušší je využít tzv. stavebnici. Jde o systém složený z více menších částí. Zakoupíte stavebnici s návodem a zastřešení svépomocí postavíte. Nevýhodou je to, že v případě malých zkušeností může dojít k nedodržení postupů. To v budoucnu může přinést řadu problémů, které povedou k poškození mechanismu zastřešení, nebo dokonce bazénu.

Možná proto dává většina lidí přednost objednání zastřešení bazénu u spolehlivé firmy. Nevýhodou je sice vyšší cena, ale kladem garance a záruka na práce a malé časové zatížení. Celá stavba odborníky trvá necelý jeden den.

Návratnost zastřešení bazénu je v průměru 5-6 let, přitom cena za údržbu bazénu se sníží zhruba trojnásobně. Navíc, koupací sezóna za chvíli skončí a specializované firmy začnou s akcemi. Možná je lepší přemýšlet o zastřešení v těchto týdnech, než na jaře za plnou cenu.
 

Jindra Svitáková

odebírat zprávy