Stojíte o návštěvu zloděje?

Stojíte o návštěvu zloděje?

10.6.2019 - Nenechte se překvapit a zabezpečte svůj domov kvalitní ochranou. Každý rok zloději "navštíví" více než 6000 rodinných domů, bytů či chat. Jejich hlavní sezónou je zejména čas letních prázdnin. Přitom většina obyvatel zabezpečení bytu podceňuje a nevěnuje mu dostatečnou pozornost. Avšak každá zábrana, která zloději ztíží cestu k lupu, se počítá. A také pozor na to, že pojišťovny důsledně vyžadují, aby nemovitosti byly proti krádežím příslušně pojištěny.

Mechanické zábrany
Nejdůležitější je zabezpečit dveře. Investujte do kvalitních bezpečnostních dveří, do kvalitního zámku, a také do zárubní, které nejde jednoduše vypáčit. Zámek s cylindrickou vložkou by měl být nejméně ve třetí nebo ve čtvrté bezpečnostní třídě. Cylindrické vložky bezpečnostní třídy 3 odolají pokusu o překonání nejméně pět minut. Tak rychle to zvládne jen zkušený zámečník. Běžní bytoví zloději takové zámky často vůbec nepřekonají.

Zajistit je třeba nejen vchod do domu, ale také okna, garážová vrata a další vstupy. U oken se dají použít bezpečnostní mříže, folie nebo předokenní hliníkové rolety. Byt se dá zabezpečit také elektronicky.

"Základem je zabezpečení nemovitosti takovým způsobem, které odradí nezvané návštěvníky. Statisticky bylo zjištěno, že si zloději vždy vybírají nemovitosti, které jsou méně chráněné. Mezi absolutní základ patří kvalitní vstupní dveře nejméně ve 2. bezpečnostní třídě. Tyto prvky poskytují zvýšenou ochranu a jsou schopny odolávat souvisle vedenému útoku (průniku) po dobu 3 minut. V bytovém domě je tato doba průlomové odolnosti dostatečná. Znamená to, že by případný útočník musel nepřetržitě 3 minuty bouchat do dveří palicí, což jistě přivolá pozornost zbylých majitelů a nájemníků," uvádí Radek Vondrouš, ředitel společnosti CARMAN-DOORS, která má s bezpečnostními dveřmi dlouholeté zkušenosti.

Chytří hlídači
V nabídkách specializovaných společností jsou zámky, které se dají otevírat několika způsoby. Například pomocí PIN kódu, otisku prstu, dálkového ovladače a aplikace v mobilu. A navíc se pokaždé za vámi sám zamkne. Digitální kukátko ukáže návštěvníka na displeji LCD monitoru připevněného na zdi za dveřmi. Díky nahrávání je možné si také pohlídat, zda nějaký tipař nezvonil, když jste nebyli doma. Když už se zloděj dostane přes dveře, může ho natočit kamera za dveřmi, která reaguje na pohyb. Video zároveň pošle na určený mobil.

Ke kameře se dá namontovat pohybové čidlo a několik spínačů, které vyvolají poplach, když někdo otevře dveře nebo okno. Stačí vše rozmístit na správná místa a propojit.

Elektronický zabezpečovací systém je dnes velmi chytrý

Vyšší verze zabezpečení objektu zajišťuje spojení mezi domem a chytrým telefonem. Kamery hlídají okolí domu a obraz vidíme v chytrém telefonu, a to z jakéhokoliv místa na světě s připojením k internetu. Samozřejmostí je otáčení kamer nebo zoomování. Nabízí prostorovou i plášťovou ochranu. Prostorová ochrana zachytí pachatele uvnitř domu, který už páchá škodu. Plášťová ochrana registruje pachatele ještě před vniknutím do objektu a často ho odradí od dalšího postupu. Důležité je výstupní zařízení systému, jímž jsou siréna a telefonní hlásič, napojený na pult centrální ochrany. Když už zloděj systém překoná, díky kamerám je možné jej snadněji identifikovat a také zajistit kvalitní dokumentaci pro pojišťovnu. Sofistikované systémy jsou totiž vybaveny harddiskovým záznamem, takže lze zkontrolovat i události, k nimž došlo v uplynulých dnech či týdnech.

"Dalšími prvky pasivní ochrany jsou zejména bezpečnostní skla nebo bezpečnostní fólie, předokenní rolety a mříže, dodatečné zámkové a zamykací systémy. Obecné pravidlo pro všechny bezpečnostní výrobky a požární uzávěry ale říká, že uživatel nesmí tyto výrobky, kupříkladu dveře se zárubní, upravovat nebo osazovat žádnými dodatečnými komponenty. Zajímejte se již při nákupu o to, jaké parametry výrobek splňuje a jak má být ve stavbě osazen," doplňuje Radek Vondrouš ze společnosti CARMAN-DOORS.

Pouze necelá polovina Čechů je ochotna investovat do kvalitních dveří k domu. Přitom škoda, kterou zloděj napáchá svou činností, průměrně v běžném bytě přesáhne 100 tisíc korun a v domě dokonce 200 000. Proto je důležité vybrat takové zabezpečení, které co možná nejlépe ochrání váš majetek.

Jindra Svitáková

odebírat zprávy