Jak připravit byt k úspěšnému pronájmu či prodeji

Jak připravit byt k úspěšnému pronájmu či prodeji

14.5.2019 - Nabízet neuklizený byt, včetně zaprášených obrysů po obrazech a obouchaných omítkách, není zrovna nejlepší nápad. Když si pak v realitní inzerci zájemce prohlíží fotografie nabízeného bytu s neumytým nádobím na kuchyňské lince a rozkopnutými teniskami v předsíni, také nemá moc velkou chuť se do něj nastěhovat. Jestliže chcete zvýšit atraktivitu svého bytu k pronájmu či prodeji, musíte pro to něco udělat.

Když v bytě bydlíte
Nejprve se zbavte veškerých zbytečností. Vyhoďte nepotřebné krabice, z předsíně odstraňte haldu čepic a klobouků z věšáku. Stejně to udělejte s ošlapanými bačkorami, pohozenými brýlemi a krabicí na drobné. Z celého bytu ukliďte zbytečnosti, vzpomínky z dovolené, fotografie zastrčené za sklem vitríny, i další předměty osobní povahy. Dokonale ukliďte také kuchyň. Linka i stůl musí být prázdné. Schovejte i konvici, kávovar nebo mixér. Dobrý dojem dosáhnete vázou s květinami nebo mísou s ovocem. V ložnici povlékněte nově postele, přes peřiny přehoďte přehoz. Z nočních stolků odstraňte nedočtené knihy, léky a další soukromé věci. V dětském pokoji by nebytměly být nikde poházené hračky ani oblečení. Vše schovejte do boxů a skříní. Postele také čerstvě povlékněte a naaranžujte tak, aby pokoj působil vesele. To je ostatně jediná výjimka. Zbytek bytu by měl působit čistě, ale decentně jednoduše.

Drhněte a uklízejte
Vydrhněte koupelnu a WC, dejte čisté ručníky. Vykliďte přebytečnou kosmetiku a úklidové prostředky. Nezapomeňte na lodžii či balkon. Pro někoho příjemný obytný prostor, pro někoho sklad nepotřebného. Vše, mimo stolku, židlí a případných rostlin musí pryč. Zameťte, utřete prach na parapetech, vytřete a zlikvidujte přebytečné věci.

Domácí mazlíčky raději v den prohlídky odvezte na hlídání k přátelům. V nemovitosti by neměl být ani zvířecí zápach nebo chuchvalce srsti. Navíc nevíte, zda kupec nebo jeho děti netrpí alergií. Celý byt zameťte, vytřete a vysajte. Utřete všude prach, vyleštěte zrcadla. Jestliže je byt tmavý, rozhrňte záclony. Ty by měly být samozřejmě vyprané a okna umytá.

Před prohlídkami vyvětrejte, v tmavších částech bytu rozsviťte světla. Můžete použít i bytovou vůni, ale opatrně s výraznými tóny. Potenciální návštěvník může být alergik, a jestliže vstoupí do předsíně s výraznou vůní, může to ovlivnit jeho rozhodnutí.

Když je byt vystěhovaný
Jestliže již v bytě nebydlíte, máte to jednodušší. Celý jej nechte vymalovat, nejlépe bílou barvou. Pokud v bytě zůstala kuchyňská linka, případně varná deska a lednice, dokonale je vyčistěte. Totéž platí pro koupelnu a WC. Umyjte okna, ale nezapomeňte ani na dveře a podlahy. Dobré je nechat v bytě svítidla. Pokud chcete ta svá odstěhovat, pořiďte jednoduché kryty žárovek. Zapůsobí to mnohem lépe než holé žárovky trčící s drátem ze stropu.

Byt k prodeji či pronájmu by měl působit udržovaným dojmem, ale může nabídnout i něco navíc. Dodejte mu osobitý šmrnc několika doplňky. Stačí jedno zákoutí, které naaranžujete tak, že se zájemce bude chtít třeba zabořit do připraveného křesla, vzít knihu a začíst se do ní u pěkné lampičky.

Jindra Svitáková

odebírat zprávy