Výběr nového bydlení za pomoci virtuální reality

Výběr nového bydlení za pomoci virtuální reality

11.4.2019 - V dnešní době, kdy se moderní technologie rozvíjejí raketovým tempem a jsou neoddělitelnou součástí našeho každodenního života, nemůže zaostávat ani prodej nemovitostí. Developeři a realitní kanceláře tak již běžně využívají sociální sítě, blog, chat, klientské portály a aplikace, natáčejí a sdílejí videa jak ze svých projektů, tak nejrůznější inspirace pro bydlení. A posouvají se dále – k virtuální realitě, kdy si zájemci mohou prohlédnout nový byt, i když ještě není postaven.

Virtuální realita – budoucnost v prodeji realit
Přestože virtuální realita primárně slouží pro zábavu, hlavně pro hraní počítačových her, přinesla obrovské možnosti využití také při prodeji nemovitostí. Ačkoliv projekt ještě nestojí, zájemci mají příležitost si o novém bytě udělat obrázek a nekupovat tak zajíce v pytli. Například přímo v kanceláři YIT mohou prostřednictvím speciálních brýlí procházet jednotlivé pokoje v typově vybraných bytech v aktuálních. Udělají si představu o dispozicích a velikosti místností a prohlédnou si i výhledy z oken. Toto prostředí virtuální reality jim umožní měnit také samotný vzhled bytu jako jsou například podlahy a dveře, v koupelnách potom obklady, dlažba a sanita. Nezůstalo však jen u interiéru: při prohlídce lze nahlédnout i do okolí – do parku se zelení, jež obklopuje projekty. "Taková služba ušetří desítky hodin času, ale hlavně poskytne dokonalý obraz bydlení, které si klient navrhl podle svých představ. Není divu, že je virtuální realita při prodeji bytů stále populárnější,“ říká Dana Bartoňová, obchodní ředitelka YIT Stavo.

"V dnešní digitální době je téměř nutností, abychom se posouvali vpřed a nabídli našim klientům co nejlepší představu o jejich budoucím bydlení. Ve většině případů totiž platí vysoké částky za něco, co ještě nemohou vidět v dokončeném stavu. Proto je velmi důležité, abychom jim dokázali nový domov co nejvíce přiblížit a oni si ho mohli lépe představit. Začali jsme online konfigurátorem na našem webu, kde si zájemce může v jednotlivých místnostech vyzkoušet různé varianty standardů a vybavení, jak by k sobě ladily. Nyní jsme vše doplnili zážitkem na vlastní oči, kdy klient díky virtuální realitě může procházet celým bytem a své volby dekorů, barevností a typů vybavení vidí jako v reálné podobě," doplňuje Dana Bartoňová.

Jak to vlastně funguje?
Speciální brýle s virtuální realitou se řadí do HMD zařízení (Head-mounted Display). Tato technologie je založena hlavně na obrazovém vjemu. Hlavním rozdílem mezi displejem a virtuální realitou je velikost sledovaných objektů. Zatímco klasická prezentace na monitoru může zkreslovat skutečnou velikost budov a bytů, při nasazení brýlí jsou objekty vidět v reálných dispozicích. Navíc se díky pohybovým senzorům v brýlích můžete libovolně rozhlížet, což ještě umocní virtuální zážitek. Využití virtuální reality v oblasti bydlení přináší v kombinaci s možnostmi navrhování interiéru obrovskou škálu využití, která ušetří čas i peníze.

Lucie Mazáčová

odebírat zprávy