Dosáhly ceny bytů v Brně svého vrcholu?

Dosáhly ceny bytů v Brně svého vrcholu?

4.2.2019 - Ceny nemovitostí v Brně rostou šest let v řadě. Nejlépe udělali ti, kteří se pro nákup nového bydlení rozhodli na přelomu let 2011-2012. Průměrná cena garsonky v tu dobu činila 1,3 mil. Kč. Ve stejném období se nabízely dvoupokojové byty kolem 2 mil. Kč a třípokojový byt bylo možné získat za 2,3 mil Kč. Dosáhly ceny na konci roku 2018 svého vrcholu, nebo nás čeká další zdražování?

Realitní server realitymorava.cz monitoruje vývoj nabídkových cen bytů v České republice již od září 2008. Ze získaných dat je patrné, že došlo z kraje roku 2012 k dosednutí cen na pomyslné dno a následně začalo období zdražování. Pokles, který začal již na jaře 2008 se zastavil o čtyři roky později. Nyní máme za sebou šest let vzestupu cen a mnozí odborníci očekávají cenovou korekci.

Pokud se podíváme na období posledních dvanácti měsíců tak zjistíme, že zůstala průměrná nabídková cena bytu 1+1 v Brně téměř beze změny. Z 2 308 543 Kč v lednu 2018 se cena zvýšila na 2 335 240 Kč v lednu 2019. Velmi podobná situace je také u bytů 2+1, které zdražily za stejné období z 3 278 477 Kč na 3 309 157 Kč. Jde o průměrné ceny, v jednotlivých lokalitách se mohou ceny lišit. Nicméně i údaje z minulých let vycházely ze stejných statistických zdrojů a je patrné, že růst cen brněnských bytů byl nejrychlejší v období 2012–2017.

Situaci na realitním trhu se věnují také některé realitní kanceláře. Realitní společnost Real Spektrum zaznamenala nejvyšší růst cen bytů od druhé poloviny roku 2016 až do konce roku 2017. "V tomto období se ceny zvýšily o 40 %, a v případě malometrážních bytů dokonce až o 50 %, oproti cenám v roku 2012," uvedl Petr Broža, obchodní ředitel oddělení pro bydlení a rekreaci společnosti Real Spektrum.

Výrazným stimulem pro pořízení nemovitosti byly nízké úrokové sazby hypotečních úvěrů. V 1. čtvrtletí 2016 klesla průměrná úroková sazba v České republice pod 2 %. Vzít si hypoteční úvěr, pořídit si byt a pronajmout jej, bylo výhodnější než úročení peněz na spořících účtech. Pro nákup nemovitosti se tedy rozhodli i ti, kteří by standardně o tomto způsobu investice neuvažovali. Investory jsou dlouhodobě nejvíce vyhledávány malé byty. Nejen díky dostupnějším cenám, než jaké jsou u bytů velkých výměr, ale hlavně kvůli kratší době návratnosti vložené investice.

S postupně rostoucími sazbami hypotečních úvěrů a přísnějšími pravidly pro získání úvěrů na bydlení, které vstoupily v platnost v říjnu 2018, by mohlo v roce 2019 dojít k zastavení rychlého růstu cen. V Brně ovšem není dořešen územní plán, a proto je stále na trhu větší poptávka než nabídka nových bytů. Na rozdíl od jiných českých měst, kde se počítá s mírným poklesem cen bydlení, by si mohlo Brno ceny udržet. "Očekávání na začátek roku 2019 jsou taková, že rostoucí úrokové sazby a zásadní snížení dostupnosti hypoték budou jedním z faktorů, který by mohl růst cen nemovitostí ovlivnit. Pokud se sníží počet úspěšných žadatelů o úvěr na bydlení, mohl by dopad na dostupnost vlastního bydlení vyústit až k ochlazení poptávky a zastavení růstu prodejních cen," doplnil Petr Broža.

O tom, kam budou ceny směřovat v dalších letech opět rozhodnou kupující a jejich ochota akceptovat aktuální ceny. V dalších letech tedy bude rozhodovat poměr nabídky nad poptávkou.

ceny bytů real spektrum

Lucie Mazáčová

odebírat zprávy