Cena nového bytu 100 000 Kč za metr čtvereční? V Praze nic neobvyklého

Cena nového bytu 100 000 Kč za metr čtvereční? V Praze nic neobvyklého

6.11.2018 - Poptávka po nemovitostech není již tak silná, jako v první polovině letošního roku. To ale neznamená, že by měly začít ceny bydlení ihned klesat. Největším problémem, se kterým se stále kupující setkávají, je nedostatečná nabídka volných bytů k prodeji. A pokud se ideální nemovitost najde, je zpravidla nabízena za cenu, kterou již kupující nejsou ochotni akceptovat. Výjimku tvoří investoři, kteří kupují nemovitosti za účelem následného pronájmu. S rostoucími cenami nájmů se totiž stále ještě některý typy nemovitostí koupit vyplatí.

Nejméně dostupné je aktuálně bydlení v Praze a Brně. Jde o města, která stále nemají dořeš územní plán. Najdou ale také lokality, ve kterých je aktuálně realizováno několik projektů najednou. Například v Olomouci je nyní rozestavěno více než 10 developerských projektů. Kupující si tak mohou výbirat z několika nabídek.

Růst cen nových bytů na pražském rezidenčním trhu ovšem neskončil ani o letních prázdninách, průměrná cena nových bytů v nabídkách developerů od začátku roku vzrostla už o 11 procent na 94 894 korun za metr čtvereční. Naopak rozloha průměrného nabízeného bytu se opět o něco zmenšila a dosahuje 64,43 metru čtverečního. Za průměrný byt tak zájemce musí zaplatit 6,1 milionu korun. Ještě na začátku roku by za stejný byt zaplatil 5,5 milionu korun. Vyplývá to z podrobných statistik společnosti Ekospol.

"Na začátku letošního roku dosahovala průměrná cena nových bytů v nabídkách pražských developerů 85 653 korun za metr čtvereční. O čtvrt roku později průměrná cena vzrostla na 91 897 korun za metr čtvereční a v polovině roku se zvedla na 92 917 korun za metr čtvereční. Nyní jsme se dostali už na průměrných 94 894 korun za metr čtvereční," shrnuje hlavní výsledky analýzy generální ředitel společnosti Ekospol Evžen Korec.

Nejvyšší ceny zůstávají tradičně v nejužším centru, kde cena za metr čtvereční významně překračuje stotisícovou hranici. "Konkrétně v Praze 1 se nové byty nabízí za průměrných 175 968 korun za metr čtvereční a Praze 2 za 169 033 korun za metr čtvereční. V obou těchto lokalitách došlo oproti předchozímu čtvrtletí k nárůstu o několik tisíc. Ceny se nad stotisícovou hranici dostaly také v Praze 8 (106 081 korun za metr čtvereční), Praze 6 (100 580 korun za metr čtvereční) a Praze 5 (100 049 korun za metr čtvereční). Šestka a pětka stotisícovou hranici překonaly vůbec poprvé," přibližuje nabídkové ceny ve vybraných městských částech Korec. Tyto ceny přitom nezahrnují příplatky za sklep a garážová či parkovací stání, které developeři často kvůli optickému snížení ceny evidují zvlášť.

Naopak cenově nejdostupnější byty jsou v okrajovějších částech Praha 10 (78 486 korun za metr čtvereční), Praha 9 (86 862 korun za metr čtvereční), Praha 12 (88 651 korun za metr čtvereční) a Praha 4 (89 339 korun za metr čtvereční). I zde však, s výjimkou Prahy 10, ceny v porovnání s předchozím čtvrtletím výrazně vzrostly.

Cenový růst sice v minulých měsících o něco polevil, v absolutních číslech přesto nové byty stále zdražují o stovky tisíc korun. "Růst cen způsobuje extrémní nedostatek nových bytů na trhu, který bude bohužel přetrvávat i v příštích měsících. Dá se sice očekávat, že kvůli nesystémovým zásahům centrálních bankéřů do hypotečního trhu, kdy od října platí další zpřísnění pro poskytování hypoték, dojde k mírnému snížení poptávky po vlastním bydlení. Situace se tím ale příliš nevyřeší. Vždyť nyní připadají na jeden byt dva i více zájemců," říká Korec.

Podle něj by mohly nové byty v Praze do konce roku zdražit o několik dalších procent. "Spoléhat na to, že budou nové byty na konci roku levnější, nelze. Ceny neklesnou, spíše naopak se ještě o něco zvýší. Byť nejspíš půjde o nárůst v jednotkách procent, v cenovém vyčíslení to může znamenat až stovky tisíc korun. Otálet s koupí nového bytu je proto zbytečné a k úsporám nepovede," tvrdí Korec.

Lucie Mazáčová

odebírat zprávy