Horší dostupnost bydlení zastavuje růst cen nemovitostí na Ostravsku

Horší dostupnost bydlení zastavuje růst cen nemovitostí na Ostravsku

27.9.2018 - Před půl rokem jsme přinesli informace o zastavení růstu cen nemovitostí na severu Čech a Moravy. Po půl roce se potvrzuje, že byly odhady realitních makléřů správné. Vše nasvědčuje tomu, že ceny bydlení v těchto oblastech dosáhly zatím svého stropu. Velmi výrazně se na zastavení růstu cen popisuje zhoršená dostupnosti bydlení.

Přenesení daně z nabytí nemovitosti na kupující, ukončení 100% hypoték a přísnější podmínky, které je potřeba splnit pro získání hypotečních úvěrů, znamenají menší poptávku po vlastním bydlení. Lidé v Česku z historického hlediska vždy preferovali vlastní bydlení nad nájemním, ale bez externího financování se dá nemovitost získat jen stěží.

Podle Martina Moravce z realitní kanceláře Ostravský realitní servis ceny nemovitostí v Ostravě již dále nerostou. "Najdou se občas nemovitosti, u kterých jejich majitelé zkouší, co ještě trh snese, ale jsou to výjimky. Velkou ranou je zpřísnění hypoték. Reálně už teď vidíme, že lidé mají problém s financováním převážně bytů v původním stavu. Mít 20 % z ceny nemovitosti, další 4 % na úhradu daně + peníze na rekonstrukci, je pro mnohé zájemce již nereálné. Tito lidé nyní nemají šanci byt koupit," dodává Moravec. Velmi podobně hodnotí aktuální situaci vývoje cen bydlení také Magdaléna Horčičková z ostravské realitní kanceláře Artemis. "Ceny bytů rostou již nepatrně, je to velmi závislé na lokalitě, stavu či vlastnictví."

Dne 27. 9. navíc bankovní rada ČNB na svém jednání zvýšila dvoutýdenní repo sazbu o 25 bazických bodů na 1,50 %, což se může v brzké době projevit na výši úrokových sazeb úvěrů na bydlení. Čím vyšší budou úrokové sazby, tím více zájemců může mít problém splnit nové podmínky (DTI, DSTI), které vstoupí v platnost 1. 10. 2018. Martin Moravec k tomu dodává: "Pokud se nezmění politika ČNB a banky nesníží sazby, očekávám, že růst cen se v podstatě zastaví a může přijít stagnace. U bytů v horším stavu, které vyžadují rekonstrukci odhaduji snížení cen. Růst cen v roce 2019 tedy nepředpokládám." Stejně vidí další vývoj i Magdaléna Horčičková: "Myslím si, že ceny bytů v roce 2019 budou stagnovat, jelikož nyní jsou na svém vrcholu."

A pokud se najdou zájemci, kteří nemají problém s financováním, tak stále nejvíce žádanou kategorií jsou podle oslovených realitních makléřů byty střední velikosti. "Tradičně nejžádanější jsou byty 2+1 a 2+KK, které si pořizují jak lidé na bydlení, tak investoři k následnému pronájmu. Velký hlad je po bytech 3+1 a 4+1 s výměrou nad 75 m2, kterých je na trhu obecně nedostatek," uzavírá Moravec.

Aktuální situace na trhu s bydlením se netýká pouze Ostravy. I v dalších regionech se realitní makléři setkávají s některými zájemci, kteří na vybranou nemovitost svými příjmy již nedosáhnou. Stejné situace může nastat také u investorů. Případné zvýšení úrokových sazeb totiž znamená prodloužení návratnosti jejich investic.

Lucie Mazáčová

odebírat zprávy