V některých městech lidé na vlastní bydlení již nedosáhnou

V některých městech lidé na vlastní bydlení již nedosáhnou

4.4.2018 - Nejen severní Čechy, ale i sever Moravy patří k regionům, ve kterých jsou současné ceny nemovitostí na takových hodnotách, že začínají být pro některé zájemce nedostupnými. Zejména lidé, kteří plánují pořízení bytu či rodinného domu za pomoci úvěru na bydlení, začínají mít starosti s nalezením takové nemovitosti, která odpovídá jejich finančním možnostem.

Z dat portálu realitymorava.cz vyplývá, že jenom za poslední rok vzrostla průměrná cena bytu 3+1 v Ostravě z 1 521 339 Kč na 1 620 665 Kč. Možná si říkáte, že jde o kategorii velkých bytů a že u těch menších k tak velkému růstu cen nedošlo. Musíme vás vyvést z omylu. Byty 2+1 podražily téměř shodně, z 1 052 786 Kč v dubnu 2017 se dostaly o rok později na hodnotu 1 146 177 Kč. Je to jen o 5 935 Kč méně než u kategorie 3+1. A právě růst cen a přísnější podmínky spojené se získáním úvěru na bydlení způsobují, že si někteří zájemci vybranou nemovitost nemohou dovolit a volí tak buď byty menších výměr, nebo hledají v jiné, levnější, lokalitě.

Martin Moravec, majitel realitní kanceláře Ostravský realitní servis, se nejčastěji setkává třemi typu klientů. "První jsou ti, kteří mají vlastní zdroje nutné k získání hypotéky a další peníze na rekonstrukci a daň z nabytí nemovitosti. Druhá skupina jsou klienti, kteří mají vlastní zdroje, ale už nemají rezervu na rekonstrukci. Třetí skupina jsou lidé, kteří nemají žádné zdroje a vše chtějí řešit hypotékou a stavebním spořením, popřípadě spotřebním úvěrem." A k současnému růstu cen dodává: "Ceny bytů stále stoupají a jejich růst se doteď nezastavil. Například v Ostravě-Porubě došlo k navýšení oproti roku 2016 i o 20 a více procent. Problém je, že ceny už dosahují maxima, za které jsou kupující ochotni kupovat, respektive na jak vysokou hypotéku mohou svými příjmy dosáhnout."

Vysoké ceny nemovitostí a přísnější podmínky bank patří k hlavním důvodům, proč se může aktuální růst cen postupně zastavovat. Je to paradox, ekonomice se daří a nezaměstnanost je na dlouhodobých minimech. I přesto mnoho lidí na nové bydlení nedosáhne. "V našem kraji jde v některých okresech prozatím cítit stále mírný vzestup cen nemovitostí a největší zásah, proč klienti neprojdou financováním, bylo zrušení 100% hypoték a skok k 80 % LTV, což bývá největší překážkou. Neboť při koupi vlastní zdroje přibližně u třetiny klientů chybí a financování se musí kombinovat se stavebním spořením. Trh v Ostravě stále roste, i když mírněji než v předešlých letech. U bytů 2+1 došlo dle našich statistik ke zdražení 10-17 %," doplňuje Michal Lesňák, manažer realitní kanceláře Flexi reality.

Martin Moravec predikuje, že ceny dále porostou, protože bytů k prodeji je stále nedostatek. "Atraktivní lokality jako centrum nebo Poruba stále rostou. Bohužel pro prodávající bude větší problém takto drahý byt prodat. Je to spirála, ale kupující nemají takové zdroje, aby tyto byty ve velkém nakupovali. Očekávám růst cen bytů v celé Ostravě s tím, že v atraktivních lokalitách budou ceny stoupat rychleji. Staré domy již tolik růst nebudou. Nové jsou již teď na naše poměry dražší, okolo 4-5 milionů, ale nabídka je velmi malá, takže kupující moc možností nemá. Stále platí, že rodinný dům se prodává zhruba 2-3 krát déle než standardní byt. U bytů je doba prodeje v rozmezí 1-3 měsíce, u rodinných domů pak 3-6 měsíců. Dražší nemovitosti se nabízí klidně rok a samozřejmě během této doby cena klesá. Lidi mají totiž velká očekávání a pak zjišťují, že je nereálné za tyto peníze prodat a cenu snižují." Naopak například v nedalekém Frýdku-Místku se může v letošním roce stát, že se růst cen zastaví, což potvrzuje i Michal Lesňák a dodává: "Ve Frýdku-Místku se projevuje zpomalení růstu prodejních cen a v tomto roce předpokládáme, že bude toto zpomalení pokračovat až ke stagnaci prodejních cen nemovitostí."

O tom, kam až se dostanou ceny nemovitostí rozhodnou opět kupující a jejich ochota akceptovat současné ceny. Nebudou-li mít dostatek vlastních prostředků, popřípadě pokud nedosáhnou na hypoteční úvěr, tak prodávající budou muset ze svých nároků postupem času ustoupit. Nutno je ovšem brát v potaz také počet volných nemovitostí k prodeji.

Lucie Mazáčová

odebírat zprávy