Zdražování hypoték navzdory poklesu ceny peněz nekončí

Zdražování hypoték navzdory poklesu ceny peněz nekončí

8.3.2018 - Sazby na mezibankovním trhu začaly na začátku února klesat. V cenách hypoték se však tento trend zatím nepromítnul. Ba naopak, nabídkové sazby v průběhu února dál rostly.

Index průměrných nabídkových sazeb GOFI 70 mapující nabídky všech bank v únoru meziměsíčně vzrostl o dalších 7 setin procentního bodu na 2,57 %. Oproti loňskému roku stoupla hodnota indexu GOFI 70 o více než půl procenta.

Podobně během února reagovaly i indexy v dalších kategoriích. Index GOFI 80 mapující napříč všemi bankami nabídkovou sazbu hypoték do 80 % LTV meziměsíčně přidal 8 setin a indexy GOFI 85 a GOFI 90 shodně vzrostly 5 setin procentního bodu na 3,11 resp. 3,25 %. Rostou i nabídkové sazby úvěrů s variabilní sazbou, o které je však nyní mizivý zájem.

Elasticita bankovních nabídek při poklesu podkladového aktiva bývá mnohem menší, než v případě, kdy cena peněz roste či zvýší sazby centrální banka. Rychlost reakce ilustruje následující graf. Je otázkou, zda se jedná o určitou setrvačnost, nebo záměr bank využít stávající situace, faktem ale je, že nabídkové sazby namísto zlevňování stále rostou. S platností k 1. březnu oznámila zvýšení sazeb Wuestenrot hypoteční banka, Komerční banka a Hypoteční banka s ČSOB.

Úrokové sazby 2008 - 2018

Co bude dál?
"Klíčovými faktory pro budoucí vývoj úrokových sazeb bude postoj ČNB a vývoj ceny peněz na mezibankovním trhu. Vzhledem k tomu, že sazby na mezibankovním trhu nyní klesají a ČNB avizovala, že se zvyšováním sazeb nyní chvíli počká, předpokládáme, že i v cenách hypoték by mohlo dojít k určitému zklidnění," říká Libor Ostatek, ředitel makléřské společnosti Golem Finance. "Výše uvedené však bohužel není důvodem pro úpravu našeho střednědobého výhledu, v rámci něhož, očekáváme na konci roku cenovou hladinu hypoték do 80 % LTV okolo 3 procent," doplňuje Libor Ostatek.

Luboš Svačina

odebírat zprávy