Nemovitosti na Ostravsku stále zdražují

Nemovitosti na Ostravsku stále zdražují

13.2.2018 - Ještě na jaře roku 2008 rostly ceny nemovitostí takovým tempem až se zdálo, že je nic nezastaví. O pár měsíců později bylo ovšem vše jinak. Ekonomická recese, jejíž začátek se datuje na září roku 2008, růst cen nemovitostí nejenže zastavila, ale během let 2009-2014 spustila velké zlevňování. A jak jsou na tom ceny nemovitostí v Ostravě a okolních městech nyní?

Region Severní Moravy vždy patřil k oblastem s nižšími cenami nemovitostí. O to více byl tamější trh citlivější na příchod recese. Ceny některých bytů se postupně dostaly až na polovinu své původní hodnoty. Vše se ovšem začalo měnit v polovině roku 2014. Nejen že se pokles cen zastavil, ale postupně začalo docházet ke zvyšování nabídkových cen. Velkou měrou se na tom podílely banky, které poskytovaly velmi výhodné podmínky úvěrů na bydlení.

Na podzim 2016 začalo ovšem docháze ze strany České národní banky k regulacím (zrušení 100% hypoték, snižování LTV apod.), ale ani ty vývoj ceny p opačným směrem. Například v Ostravě za období únor 2017 až únor 2018 došlo, dle dat portálu realitymorava.cz, k navýšení cen u všech kategorií bytů. Byty 1+1 v Ostravě meziročně podražily o 7,38 %, byty 2+1 si připsaly 12, 8 % a byty 3+1 jsou nyní dražší než před rokem o 5,74 %.

Asi největším zásahem do dostupnosti bydlení bylo dle Martiny Hladíkové z Ambra real zrušení 100% hypoték. "Devadesát procent klientů financuje pomocí hypoték a spoření," dodává paní Hladíková. Je tedy patrné, že právě nutnost disponování vyššími vlastními zdroji mohlo některé zájemce o vlastní bydlení odradit. Obdobně to vidí také Adam Gombos z realitní kanceláře Gombos reality, který dodává: "Podle mého názoru má na koupěschopnost větší vliv podíl vlastních zdrojů na získání úvěru než mírné zvyšování úrokových sazeb. Aktuálně převládající 80 % hypotéky z celkové ceny nemovitosti + platba 4% daně z nabytí nemovitosti je už skutečně pro lidi co disponují dostatkem vlastním zdrojů."

Kupující ovšem nebyli pouze ti, kteří chtěli bydlet, ale k nemovitostem se začalo vracet také mnoho investorů. Ceny byly nízko, úrokové sazby hypotečních úvěrů se pohybovaly v rozmezí 1,5 – 2 % a tak nebyl důvod trh s bydlením opomíjet. Vyplatí se ovšem i nyní koupit byt na Ostravsku za účelem následného pronájmu? Zatím ano, návratnost bydlení je v tomto regionu stále velmi dobrá.

A v jakých lokalitách vychází poměr ceny a nájemného nejlépe? "V poměru kupní cena bytu vs. pronájem, konkrétně např. u bytu o velikosti 1+1, vychází nejlépe Karviná, kde jsou byty nejlevnější a poté Havířov. Následuje Ostrava a nakonec Frýdek – Místek. Nicméně jako investor bych také zohlednil znalost místního prostředí," doporučuje Adam Gombos. Martina Hladíková se přiklání spíše k Ostravě a dodává: "Jedině Ostrava centrum, Poruba a Frýdek-Místek." Rozhodující jsou vždy finanční možnosti investorů.

A jak realitní profesionálové odhadují vývoj cen nemovitostí v letošním roce? "Na rok 2018 odhadujeme max. 5 % pokles u rodinných domů, u bytů čekáme stagnace, pozemky budou růst, stále je jich totiž nedostatek," predikuje budoucí vývoj Martina Hladíková. "Pro rok 2018 odhaduji v Havířově a okolí mírný růst cen nemovitostí do cca 5 %,“ uzavírá Adam Gombos.

Lucie Mazáčová

odebírat zprávy