Ceny bytů jsou zpět na květnových maximech

Ceny bytů jsou zpět na květnových maximech

26.9.2017 - Hypoteční sazby i ceny bytů po letní pauze opět mírně rostou. Zatímco loni česká domácnost vynaložila na splátku hypotéky 33 % svých příjmů, letos v srpnu už to bylo bezmála 40 %. Byty se nyní v průměru nabízejí za 2,6 mil. Kč.

Průměrná nabídková cena bytů v srpnu vzrostla z červencových 2,59 na 2,6 mil. Kč. Průměrná cena se tak dostala na úroveň dosavadního – květnového - maxima (v červnu a červenci ceny bytů zaznamenaly mírnou cenovou korekci směrem dolů). Ceny bytů jako by nyní přešlapovaly na místě a hledaly nový směr.

"Aktuální stagnace cen může souviset třeba i s tím, že měli lidé přes léto dovolenou a rozhodli se otázku bydlení řešit až na podzim. Významné bude jaro 2018. Pokud dojde k poklesu nabídkových cen v porovnání se stejným obdobím let 2016 a 2017, tak budeme moci konstatovat, že se trh s bydlením začíná ochlazovat. Poslední dva měsíce stagnace cen, ještě nemusí nic znamenat," říká Michal Pich, majitel realitního portálu RealityČechy.cz.

S ohledem na vysokou hladinu cen nemovitostí je pro většinu českých domácností velmi důležitým parametrem úroková sazba hypoték… Kompletní článek naleznete v aktuálním vydání realitního magazínu REALITYČECHY, který si můžete nyní zde bezplatně přečíst.

reality čechy
 

Lucie Mazáčová

odebírat zprávy