Nemovitosti, které se hýbou, jsou levné a nenáročné

Nemovitosti, které se hýbou, jsou levné a nenáročné

12.5.2017 - V nabídce realitních kanceláří se čas od času objeví i objekty, pro které zařazení do kategorie nemovitosti je do jisté míry protimluv. Z vlastní podstaty je totiž nemovitost imobilní – tedy nehybná. Tyto jsou však uzpůsobeny k tomu, aby se přemisťovat daly.

Nový občanský zákoník v § 498 Nemovité a movité věci říká, že "Nemovité věci jsou pozemky a podzemní stavby se samostatným účelovým určením, jakož i věcná práva k nim, a práva, která za nemovité věci prohlásí zákon. Stanoví-li jiný právní předpis, že určitá věc není součástí pozemku, a nelze-li takovou věc přenést z místa na místo bez porušení její podstaty, je i tato věc nemovitá."

Hausbóty
Toužíte po netradičním bydlení? Je to romantická představa jako z novely Saturnin. Kupte si hausbót. Možná se podivíte, že cena takového bydlení na vodě nemusí být vůbec závratná. Cenově se vejde do 800 tisíc, s pozemkem se dá pořídit i za 2,5 milionu korun. Vybavení hausbótu se dá přirovnat k trvale obyvatelné chatě – může mít vlastní vytápění, sprchový kout i WC a umyvadlo. Vyhlídku zajistí paluby a terasy.  Pokud nemáte pozemek u vody, uvítáte pronájem místa kotviště, se kterým se pojí také měsíční poplatky za kotvení lodi.

Mobilní domy čili mobilheimy
U mobilheimu sice potřebujete pozemek, kam stavbu umístíte, a nabídka je přímo pro ně u realitních kanceláří široká. Nicméně bez zajímavosti není fakt, že mobilní domy spadají pod silniční zákon (56/2001 Sb.), nikoli zákon stavební a jsou-li používány k účelu, k němuž byly určeny, není potřeba stavebního povolení ani jinému ohlášení stavebnímu úřadu. Výměry klasických mobilheimů se pohybují cca do 45 m2. Pokud si mobilheim zateplíte a rozměr vyhovuje vašim potřebám, jsou alternativou pro sezonní bydlení, rekreaci nebo podnikání. Náklady na pořízení jsou ve srovnání s ostatními nemovitostmi několikanásobně nižší, může to být jen několik set tisíc korun.  

Prodejní stánek
Drobní podnikatelé najdou v nabídce realitních kanceláří také mobilní prodejní stánky. Je nutné věnovat pozornost tomu, zda kupujete pouze prodejní stánek či také právo na místo, na kterém smíte prodejní činnost vykonávat, tedy zkolaudovaný obchodní prostor. I stánky jsou napojeny na sítě – vodu, elektřinu a některé i na odpad, mají i vlastní sociální zařízení a jsou vybaveny různě, podle svého zaměření  - prodejním pultem nebo jen okýnkem, regály, úložními skříněmi, lednicemi, stroji na výrobu zmrzliny apod. Některé stánky disponují dokonce klimatizací. Nezapomeňte, že i na stánkařský provoz se vztahují bezpečnostní, hygienické a požární normy. U prodejního stánku řešte i parkovací místo a možnosti zásobování. K dobře fungujícímu prodejnímu stánku je zásadní umístění na frekventovaném místě, které vám garantuje tržby. Stánek pořídíte od 35 do 95 tisíc korun.

Z hlediska prodejů realitních kanceláří se jedná spíše o okrajovou záležitost, ovšem i tyto objekty vás mohou zaujmout a využijete služby realitního makléře.

Veronika Fiedlerová

odebírat zprávy