Na co si dát pozor při koupi chaty?

Na co si dát pozor při koupi chaty?

22.3.2017 - Chaty či chalupy nabízejí majitelům klid, přírodu či místo pro grilování s přáteli. Pokud uvažujete o koupi rekreačního objektu, nezapomeňte na několik bodů, které jsou při výběru důležité. Základní otázka zní, za jakým účelem chatu či chalupu pořizujete? Nejen technický stav a vybavenost rekreačního objektu, ale i splnění dalších požadavků bude kritériem ceny.

Do ceny objektu se nepochybně promítne lokalita, v níž se rekreační objekt nachází, ať už se jedná o zahradní domek či chalupu v chráněné krajinné oblasti. Představa o domácí rekreaci může být různá. Někomu stačí prostá roubenka uprostřed lesa, pro jiného chalupa znamená zařízený, celoročně obyvatelný rodinný dům s garáží, dílnou a udržovaným pozemkem.  Ceny se tak mohou pohybovat od několika desítek tisíc, po stovky tisíc až miliony korun.

Dobrodružnějším povahám vyhovuje chalupa v zalesněných kopcích, třeba i bez vlastního zdroje vody či bez septiku. Některým majitelům nevadí, že se k chalupě dostanou jedině pěšky, i několik kilometrů obtížným terénem. Pro ty ostatní je podstatná informace, kdo je vlastníkem příjezdové cesty. Patří cesta ke kupovanému pozemku, či je ve vlastnictví obce nebo dokonce sousedova? Veřejnou cestu smíte používat bez omezení. Jsou ovšem situace, kdy je nutné užívání soukromé cesty ošetřit věcným břemenem, které může, ale také nemusí existovat z minulosti. Pokud není přístupová cesta k nemovitosti vaše nebo cesta dokonce na pozemek nevede, měl by pomoci nový občanský zákoník, tedy zákon 89/2012 Sb., a to § 1029 Nezbytná cesta.  Užívání cesty nebo její vybudování vám může povolit soused, je však oprávněn za to chtít náhradu. Pokud se budete o povolení k užívání cesty muset obrátit na soud, myslete na to, že i tak zákoník říká, že "musí být dbáno, aby soused byl zřízením nebo užíváním nezbytné cesty co nejméně obtěžován a jeho pozemek co nejméně zasažen".

Pro některé chataře může být důležitější pozemek než technický stav vlastní stavby. Kupující by se měl zajímat o to, zda na pozemku existují břemena, zda neleží v záplavové oblasti či jaká je možnost dalšího napojení inženýrských sítí. Nepovažujte za plýtvání časem zjistit si, kdo jsou vaši sousedé a jestli nevykonávají činnosti, které by vás mohli rušit. Důležitý je i územní plán. Bude zahrádkářská kolonie i do budoucna rájem k odpočinku, nebo se za jejími humny za pár let objeví průmyslová zóna či obchvat města?

Nákup chaty či chalupy lze financovat hypotékou do 70 % ceny nemovitosti, podmínky jsou u každé banky jiné. Některé banky vyžadují, aby měl objekt evidenční číslo, jiné aby byl převeden na nemovitost k trvalému bydlení. Banky slibují možnost pevné úrokové sazby a různé délky doby splácení, od 5 do 35 let. Je nezbytné počítat s tím, že rekreační objekt bude při čerpání hypotečního úvěru zastaven. 

Nelze pominout také fakt, že od 1. listopadu 2016 přešla povinnost platit daň z nabytí nemovitosti na kupujícího. Kupní cenu tato daň navyšuje o 4 %, které hypotéka zpravidla nepokryje. Zálohu na daň je nutné zaplatit do tří měsíců od provedení vkladu vlastnického práva do katastru.

Máte-li před koupí rekreačního objektu pochybnosti, vyhněte se unáhleným rozhodnutím a poraďte se s odborníkem.

Veronika Fiedlerová

odebírat zprávy