Stavební spořitelny v březnu zvolnily

Stavební spořitelny v březnu zvolnily

28.4.2016 - Stavebním spořitelnám se v březnu dařilo méně. Oproti lednu a únoru, kdy jejich produkce rostla meziročně o desítky procent, přišel v březnu znatelný propad. Hodnota sjednaných úvěrů činí 2,987 mld. Kč, což je o 500 milionů méně, než v loňském roce.

Velký meziroční pokles produkce vykázala Českomoravská stavební spořitelna, jejíž zástupci v březnu sjednaly úvěry jen za 0,784 mld. Kč, což v porovnávaní s loňskými 1,83 mld. Kč značí meziroční propad o více než 50 procent a téměř shodnou produkci s Modrou pyramidou, která za březen vykázala obchody za 0,71 mld., což značí meziroční nárůst o 61 % a potvrzení pozice dvojky na trhu. Třetí v pořadí figuruje Buřinka (SSČS) – 0,664 mld. následovaná Raiffeisen stavební spořitelnou (0,583 mld. Kč) a pětici uzavírá Wüstenrot stavební spořitelna s 246 miliony nové produkce.

Čtvrtletní výsledky vzbuzují respekt
I přes březnový propad se stavebním spořitelnám meziročně daří lépe. V součtu za celé první čtvrtletí sjednaly úvěry v celkové hodnotě 10,2 miliardy korun, což je o miliardu více než loni a druhý nejlepší výsledek od dosud rekordního roku 2006. Tehdy se objem sjednaných úvěrů vyšplhal nad 12 miliard korun. Letošní růst táhne především oživení Modré pyramidy a Wüstenrot stavební spořitelny.

Ještě o něco lépe jsou na tom hypoteční banky, jejichž měsíční produkce v letošních měsících ještě neklesla pod 12 mld. korun a přepisuje měsíční rekordy již 15 měsíců v řadě. Celkové za první čtvrtletí suma sjednaných hypotečních úvěrů dosahuje 45,2 miliard korun a v součtu se stavebními spořitelnami banky letos rozpůjčovaly na bydlení více než 55 miliard korun. Oproti loňsku je to o 16 procent více. A co je důležité, převážnou část tvoří nově poskytnuté úvěry. Refinancování je od poloviny loňského roku v defenzivě. Podle dat ČNB míra refinancování v prvních dvou letošních měsících činila 19,9 resp. 17,5 procenta celkového objemu sjednaných hypotečních úvěrů.

"Očekáváme, že rekordní zájem o hypoteční financování bude přetrvávat po celé první pololetí a úrokové sazby v dubnu ještě mírně poklesnou. U běžných typů hypoték klienti s dobrou bonitou a hodnotnou zástavou mohou nyní dosáhnout na úrokovou sazbu v pásmu mezi 1,7 – 1,9 procent. Pokud však klient zvažuje pořízení vlastního bydlení nebo bytu na investici a přemýšlí o správném načasování, pak případný pokles sazeb již nehraje důležitou roli. Sazby se za posledních 12 měsíců změnily pouze minimálně, a i když ještě mohou mírně klesnout, rozdíl ve splátce úvěru bude minimální. Mnohem důležitější je pohyb cen nemovitostí a samotná dostupnost vhodné nemovitosti. Nabídka se totiž neustále zmenšuje a s tím dochází k rychlému růstu cen," uzavírá Libor Ostatek, ředitel Golem Finance.

Stavební spoření 2016

Luboš Svačina

odebírat zprávy